Tarih : 29.09.2022 - 11:17

Vade sonuna dikkat

 

Avrupa hisse senedi piyasaları, ekside açıldı. İngiltere Merkez Bankası'nın tahvil getirilerini keskin bir şekilde düşüren sürpriz uzun vadeli tahvil alım operasyonu, sonucu endişeler azaldı. Avrupa Birliği'nin Rusya ile arasındaki enerji açmazı satışları yoğunlaştırdı. Vadeli ABD kontratları ekside.. Dolar kazançlarını korumaya çalışıyor. Altında atakların kesildiğini görüyoruz. Brent petrol 88 dolarda. 10 yıllık ABD tahvil getirileri yeniden 3.76’dan 3.84’e çıkmış durumda. Bugün tüm dikkatler ABD’de açıklanacak ikinci çeyrek büyüme verisinde. İlk çeyrekte %1.6 daralan ekonominin ikinci çeyrekte 0.6 küçülmesi bekleniyor. Bunun üzerindeki rakamlar dolardaki kayıpları arttırır.

BİST’ RAHATLADI YÜKSELDİ AMA…

Türkiye’de ekonomik güven endeksi Eylül’de 94.30 ile değişmedi. Reel kesim güven endeksi 100.2 oldu. BİST güne 3218 puanla artıda başladı. Dün %5’in üzerinde düşüş gören telekomünikasyon, açılışta %2 değer artışıyla en çok talep gören sektör oldu. Ardından bankalar, %1,5’in üzerinde bir açılış gerçekleştirirken kimyasal, petrol ve plastik, inşaat ve basit metaller ortalamanın üzerinde bir yükseliş gördü.Hisse bazında bakıldığında günün ilk saatinde İdealist Danışmanlık, Arzum, Ekiz Kimya, Merko ve Global menkul değerler en çok talep gören hisseler oldu  Ay sonu olması açısında bu bir iki gün önemli olabilir. Sektörel bazda ayrışmaların yeniden ön plana çıkacağını düşünmekteyiz. Ayrıca endeksin 22 günlük ortalaması olan 3320 seviyesinden uzaklaşması teknik bir satış baksının olabileceğine işaret ediyor olabilir. Endeksteki dengelenme süreci satış baskısıyla karşılanması halinde 3130 / 3030 seviyesine doğru güç kaybı izlenebilir. THY (69.10 – 69.22); ASELS (29.58 – 29.67); ÇEMAŞ (1.54 – 1.59); EKGYO (3.93 – 4.10); KARSN (8.28 – 8.39)

VADELİDE TEMİNAT AÇIĞI AZALDI

Borsada VİOP’taki bankacılık hisseleri üzerinden kaldıraç oyunu çözüm hamleleriyle yeni bir boyuta taşındı. Düzenleyici kurumlar ve ekonomi yönet yönlendirmeleriyle spota geçirilen pozisyonlar sayesinde ilk ayak tamamlandı Bankacılık hisselerinde yaşanan sert türbülans sonrasında ortaya çıkan risklere karşı aracı kurumlar ve fonlar, otoritelerin gözetiminde teminat açığı riskini önemli ölçüde azalttı.En yüksek riski taşıyan aracı kurumlar ve fonlar arasında yapılan özel bir emirle, yüksek riskli hisselerde pozisyonlar karşılıklı olarak eşleştirildi.Son işlemler neticesinde 30 Eylül’deki takas sırasında ortaya çıkabilecek temerrüt riskinin önemli ölçüde azaltıldı.. Şekerbank, Türkiye Sınai ve Kalkınma Bankası ve İş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı hisselerinin VİOP’taki Eylül kontratlarında açık pozisyonlar geriledi. Altı hissede başlayan türbülans sonunda geriye kalan bu üç hisse riskin en yüksek olduğu hisseler olarak görülüyordu. Şimdi alınan kararlar çerçevesinde spota dönen bu hisse pozisyonlarının ne kadar süreliğine taşınacağı, yani satış yasağının ne kadar süreceği merakla bekleniyor. Bu da aslında çözüm sürecinin ikinci ayağı olacak. Burada kritik olan konu spota taşıma işlemi için gerekli olan para kaynağının nasıl sağlanacak olması. Ancak bu işlem gerçekleştiğine göre ona da mutlaka bir çözüm bulunacaktır. Bugün ABD’ Anayasa Mahkemesi Halkbank davasını görüşecek. Kamu bankalarının MİR sisteminden çıkmaları sonucu pozitif karar bekleniyor.

YERLİ YATIRIMCI/ŞİRKET  DOLAR SATIYOR

BDDK'nın yayınladığı verilere göre, 23 eylül haftasında yerli yatırımcıların döviz hesapları 3.27 milyar dolar azaldı. Bireysel hesaplar 1.34, tüzel hesaplar 1.93 milyar dolar küçüldü. Ama merkez bankasının da toplam rezervi 3.8 milyar dolar düştü, 110.9 milyar dolara geriledi. Net zerevler 2.4 milyar dolarlık azalışla 9.7 milyar dolara indi. Avrupa’da devam eden enerji krizi gibi konular risk iştahındaki toparlanmanın kalıcı olmasını engelleyebilecek belli başlı unsurlar olarak duruyor. Bu kapsamda, Dolarda da yükseliş trendi devam edebilir. Yurtiçi tarafta ise güçlü Dolar teması ve TL’deki kırılganlık nedeniyle Dolar/TL’de yükseliş eğilimi sürüyor. Her ne kadar Kur Korumalı Mevduat, ivme kaybeden ekonomik aktivite gibi konular oynaklığın görece düşük kalmasına yardımcı olsa da kurda yukarı yönlü eğilim sürebilir. Teknik olarak, kur 18,48 yakın desteğinin üzerinde kalarak 18,63 direnç bölgesine doğru hareketini sürdürebilir. Ana direnç ise 18,73 bölgesinde. Şu sıralarda dolara 18.53 Euro’ya 17.83 TL ödeniyor.

ABD EKONOMİSİ NİYE DARALIYOR?

Dolar endeksi, bu sabah 113.77 düzeyinde. İngiltere Merkez Bankası'nın sürpriz tahvil alım operasyonunun etkisi devam ediyor, ancak ilk andaki pozitif eğilim azaldı. Federal Rezerv yetkililerinden gelen şahin açıklamalar ve büyük ekonomiler arasında olası bir para birimi anlaşmasının reddedilmesi de doları destekledi.  Beyaz Saray Ulusal Ekonomik Konseyi Direktörü Brian Deese, doları zayıflatmak için 1985 tipi başka bir para birimi anlaşması fikrini reddetti. Bugün ABD'de 2. çeyrek GSYH verisi ve çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksinin nihai hali ile işsizlik maaş başvuruları izlenecek. ABD'de yılın birinci çeyreğinde yıllıklandırılmış çeyreklik bazda GSYH, %1,6 oranında daralmasının ardından ikinci çeyrekteki daralması %0,6 olmuştu. Nihayetinde artan enflasyonist baskılar ve Fed'in kararlı faiz artışlarıyla sıkılaşan finansal koşulların etkisiyle ABD ekonomisinin bu yıl yavaşlaması beklenmekte. Nitekim geçen hafta Fed'in paylaştığı yeni makroekonomik projeksiyonlarına göre, ABD ekonomisinin bu yılki büyüme tahmini %1,7'den %0,2'ye sert bir şekilde aşağı yönlü revize edilmişti. 0.9664 sentten işlem gören parite bu sabah satıcılı.  Teknik seviyelere bakıldığında, 0,9835 direnç, 0,9560 destek oldu... ABD’de büyüme verisin 0.6’dan kötü gelirse parite 0.99 sente çıkabilir.

ALTIN NEDEN YUKARDA TUTUNAMIYOR?

Altın, sıkılaşan parasal koşulların küresel ekonomiyi resesyona sürükleyeceğine dair endişeler nedeniyle tahvil faizlerinin düşmesiyle toparlandı. Ancak dolardaki kayıpların sınırlı kalmasıyla ataklarını sürdürümedi. 1663 dolara çıkan ons şu anda 1647 dolardan işlem görüyor. Yatırımcılar ABD ekonomisinin diğer gelişmiş ülkelere göre daha güçlü olması nedeniyle artan ekonomik belirsizlikler arasında güvenli gördükleri altından vazgeçmiyor. İngiltere Merkez Bankası'nın finansal piyasalarını istikrara kavuşturmak amacıyla tahvil satın alacağını açıklamasının ardından altın fiyatları %2 artmıştı. Bugün tahvillerde ve Dolar endeksindeki tepki yükselişleriyle altında geri çekilme gözleniyor. Şu aşamada, yüksek enflasyonist ortamda majör merkez bankalarının genel sıkı para politikaları sürebilir ki risk iştahındaki kırılganlıktan Dolar destek bulmaya devam edebilir. 1.680 dolar güçlü direnç olarak durmaya devam ediyor. Ara direnç ise 1663 seviyesinde., 1640 desteğinin kırılması halinde  1615 dolara dönülecek. Gram altın 979 liradan satılıyor. Kapanışa doğru fiyatta yükseliş bekleniyor. 

GÜNÜN YORUMU

55 yıldır medya dünyasındayım. Yazılı ve görsel basında bütün kademelerde görev yaptım. Ekonomide doğru analiz en büyük şiarım.

Üye Olun

Kısa Yollar