Tarih : 09.09.2022 - 04:39

Ya AB'de olsaydık

Dünya enerji krizinden dolayı enflasyonun pençesinde Bundan kurtulmak için yüksek faiz artışlarına gidiliyor. Maliyetler artıyor, ekonomiler küçülüyor. ABD Merkez Bankası başkanı Jerome Powell, izledikleri stratejiyi sürdüreceklerini ve enlasyonu kontrol altına almak için tereddüt etmeden aynı şekilde devam edeceklerini söyledi. Powell, 20-21 Eylül’de yapılacak toplantıda Haziran ve Temmuz toplantılarına benzer şekilde 75 veya 50 baz puanlık faiz artışına kapıyı açık bıraktı. ABD Hazine bakanı Yellen’ “zenginlerin vergilerinin arttırılacağını açıkladı. Küresel borsalar sınırlı artışla kapandı. Avrupa Merkez Bankası tarihinde ilk kez 75 baz puanlık faiz artışı kararı aldı. önümüzdeki toplantılarda da artışların devam edeceği sinyali verdi. ABD ve Avrupa’nın yüksek faiz artışı sonrası dolar değer kaybetti, altın toparladı. brent petrol 89 dolarda.

İYİ Kİ AVRUPA BİRLİĞİNDE DEĞİLİZ

Ukrayna savaşının tek bir kazananı var: ABD.. Tek bir kaybedeni var: Avrupa… Rus ekonomisini yaptırımlarla yıkacağını zannedenler fena halde yanıldı. Rusya. sattığı ürünlerin parasını Ruble olarak tahsil etti, ekonomi toparladı, faizler normal düzeyine indi. Avrupa Birliği’nin fiyat tavanı getirilmesi hâlinde, Putin doğalgaz ve petrol arzını tamamen durdururum bundan sonra size ne petrol ne doğalgaz ne de kömür satmayacağım; dedi, etekler tutuştu. Şu Avrupalıları herkes akıllı bilir değil mi? Ne kadar ahmak oldukları ortaya çıktı. Yahu enerji krizi fabrikaları stop ediyor, ülke ekonomileri küçülüyor, kış mevsiminde halk perişan olacak, hala Rusya'ya yaptırım uyguluyorlar. Kaldırın şunları rahat edin. İtalya bas bas bağırıyor, vazgeçin diye. Dinlemiyorlar, destek paketleri hazırlıyorlar. Gurur yok mu şu gurur sadece insanları değil ülkeleri de batırıyor. Amerika, Avrupa’yı Rusya’ya yaptırıma zorlayarak kumar oynadı, kazandı.. Ekonomide devrim yapan Almanya çok ağır darbe yedi. 1000 metreküp doğalgazın fiyatı 4000 dolara koşuyor. Avrupa’da tarım üretimi doğalgazla yapıldığı için büyük tehlikede. Enerji krizi enflasyonu zirveden zirveye koşturacak. Düşünebiliyor musunuz, böyle bir zamanda Türkiye'nin Avrupa Birliği üyesi olduğunu.. Eyvah ki eyvah.. Yandık, kül olduk. Rusya'ya biz de yaptırım uygulamak zorunda kalmışız. Gazımız kesilmiş, fabrikalarımız üretim yapamaz hale gelmiş faizler zirvede, işsizlik tavana çıkmış, enflasyonu siz asıl o zaman görün. Bizi Avrupa Birliğine niye almadılar biliyorsunuz değil mi? Müslüman ülke olduğumuz için. İslam dinine sahip bir ülke olmasaydık mahvolmuştuk. Cenab-ı Hakk bizi korudu. İyi ki AB'de değiliz. 

BİST BANKALARLA UÇTU AMA..

Avrupa’da enerji krizi nedeniyle fabrikalar kapanırken, Türkiye yeni tedarikçi oldu.. Kağıt-ambalaj, kimyevi ürünler ve demir-çelik-alüminyum siparişlerinde büyük artış var. Hisse senetleri 3500 puanı test etti.. Günlük işlem hacmi 111.4 milyar lira oldu.. TL’deki kayıplar sınırlandı. Faizler düşüyor. Yabancı yatırımcılar Ağustosta 700 geçen hafta 98 milyon dolarlık hisse satın aldı. Bankacılık endeksi yüzde 3,39 prim yaptı., en çok kazandıran yüzde 4,02 ile ticaret, en çok gerileyen ise yüzde 2,11 ile iletişim oldu. Ancak Akbank piyasadan negatif ayrışarak yüzde 2’nin üzerinde değer kaybı gördü ve Tekfen Holding ve Vestel en çok kaybettiren hisse senetlerinin başında yer aldı. Hidropar Ünlü Yatırım Vakıfbank Euro Kapital ve Matriks Bilgi , tavan fiyatından işlem görerek en çok kazandıran hisseler arasındaydı.  Avrupa borsalarında sınırlı artış yaşandı. BİST pozitif ayrıştı. Bugün yurt içinde veri gündemi sakin ABD'de toptan stoklar takip edilecek. 3550 puan direnç, 3370 puan destek oldu. Haftanın son işlem gününde kar satışları özellikle bankalarda yoğunlaşabilir. Primli kağıtlardan çıkış yapın. ALKİM, BİM, DOAŞ, İŞYAT, KOZAL, LOGO, PETKM, SELEC, ZRGYO hisselerinde pozisyon açabilirsiniz

MERKEZİ BÜTÇE KAYA GİBİ

Hazinenin 10 yıllık tahvil faizi 12.45’e, 5 yıllık tahvil faizi 12.19’a indi. Yüzde 13 olan politika faizinin altındaki rakamlar sayesinde Hazine uzun vadede çok düşük faizle borçlanıyor. Şirketlere ucuz kaynak sağlamak amacıyla yeni kredi garanti fonu hayata geçiyor. Hazinenin bütçesi doldu taştı. Ağustos ayında 28.73 milyar TL fazla verdi. Faiz dışı dengede 47.89 milyar TL fazlalık oluştu. Ocak-Ağustos döneminde nakit bütçe 8.54 milyar TL açık verirken, faiz dışı denge 144.51 milyar TL fazla verdi. Şirketler ucuz kaynakla çok üretiyor, çok kazanıyor çok vergi ödüyor, bütçemiz kaya gibi.  2 Eylül haftasında Merkez toplam rezervi 112.1 milyar dolara, net rezervi ise 2.1 milyar dolarlık artışla 14.7 milyar dolara yükselmiş durumda. Vatandaş dövizini satıyor. Geçen hafta hesaplar 667 milyon dolarlık azalmayla 129.5 milyar dolara geriledi. Bu rakam Temmuz 2020 sonrası en düşük seviye. Dolar 18.22 Euro 18.24 TL’ ile güne başlıyor. Kurlarda oynama beklenmiyor.

TÜRK TAHVİLLERİ NİYE KAPIŞILIYOR

Şuraya bakar mısınız 10 yıl vadeli TL cinsi devlet tahvili getirisi ile dolar cinsi tahvil getirisi aynı oldu Yani, TL cinsi devlet tahvili almakla dolar cinsi tahvil almak arasında  fark kalmadı. Niye? Çünkü büyük talep var. Türkiye’nin 10 yıl sonra ödeyeceği tahviller kapışılıyor. Ukrayna savaşı nedeniyle Avrupa'dan yaptırım ve ambargolarla karşı karşıya kalan Rusya'dan Türk Lirası hamlesi geldi. Moskova rezervlerini Türk lirası ile güçlendirmek istiyor. En az 20 milyar dolar tutarında TL alacaklar. Rus gaz şirketi Gazprom Türkiye'den gaz ödemelerinin yüzde 25'ini rubleye geçiriyor. Rusya'dan yılda yaklaşık 20 milyar metreküp doğalgaz alıyoruz 40 milyar dolar ödüyoruz. Yani cari açıkta 10 milyar dolar daralma olacak. Rubleleri Rusya'ya ürün ihracatından elde edeceğiz. Şirketler aldıkları Rubleleri Merkez Bankasına verip TL alacak. Merkez Bankası da rubleleri doğalgaz ödemesi olarak kullanacak.

POWELL KONUŞTU ALTIN BOZULDU

Avrupa merkez bankasının tarihi faiz artışına rağmen euro’ değer kazanamadı. Zira Cato Enstitüsü'nün 40 yıllık para politikası konferansında konuşan Powell, Fed'in enflasyonu tekrar kontrol altına alana kadar faiz oranlarını artırmaya devam edeceğini söyledi. Parite Avrupa’nın aşırı faiz artışı sonrası 1.0052 sente çıktı. tahvil getirilerinin 3.32’ye yükselmesine rağmen  altının onsu 1709 dolardan 1715 dolara çıktı. Powell'ın son yorumları, merkez bankasının 21 eylüldeki toplantısında faizleri 75 baz puan arttıracağı beklentilerini güçlendirdi. 1700 dolar desteği kırılırsa 1694 – 1682 dolar desteklerine dönülecek. 1725 dolar aşılırsa düşüş trendi sona erecek. Gram altın günün ilk yarısına 1000 lirayla başlıyor. Fiyat bugün 995 – 1005 lira aralığında hareket edecek.

 

GÜNÜN YORUMU

55 yıldır medya dünyasındayım. Yazılı ve görsel basında bütün kademelerde görev yaptım. Ekonomide doğru analiz en büyük şiarım.

Üye Olun

Kısa Yollar