Tarih : 13.03.2024 - 05:23

ABD yardımı sürmezse Ukrayna düşecek

ABD'nin üst düzey istihbarat yetkilileri, Rusya'nın kritik silah tedarikçilerinden oluşan bir ağdan güç alması ve Çin'den teknoloji tedarikini büyük ölçüde arttırması nedeniyle, ABD'nin ek yardımı olmadan Ukrayna'nın savaş alanında kayıp verme ihtimalinin yükseldiğine dikkat çekti.

Amerika Birleşik Devletleri'nin karşı karşıya olduğu dünya çapındaki tehditlerin yıllık incelemesi sırasında kamuya açık ifadelerde bulunan yetkililer, ABD'nin Ukrayna'ya yardımını geciktirmeye devam etmesinin Rusya'nın önümüzdeki yıl içinde daha fazla toprak kazanmasına yol açacağını ve bunun sonuçlarının sadece Avrupa'da değil Pasifik'te de hissedileceğini öngördüler.

CIA Direktörü William Burns Kongre'ye verdiği demeçte "Ukrayna'ya verdiğimiz destekten uzaklaştığımız görülürse, bu sadece Hint-Pasifik'teki müttefiklerimiz ve ortaklarımız arasındaki şüpheleri beslemekle kalmayacak aynı zamanda Tayvan'dan Güney Çin Denizi'ne kadar uzanan olasılıklarda Çin liderliğinin hırslarını körükleyecektir" dedi.

Denge Rusya lehine değişiyor

Bu değerlendirme, Ukrayna ordusunun yürüyüşe geçtiği ve Rusların geri çekiliyor gibi göründüğü bir yıl öncesine göre keskin bir dönüşe işaret ediyor.

Burns ve Ulusal İstihbarat Direktörü Avril Haines, Senato İstihbarat Komitesi önünde verdikleri iki saati aşkın ifade boyunca, Rusya'nın çok daha fazla top mermisi ürettiğini, iki önemli tedarikçiden düzenli olarak insansız hava aracı, top mermisi ve diğer askeri malzeme tedarik ettiğini ve bu durumun Ukrayna için giderek daha vahim bir hal aldığını anlattı.

Haines, "Özellikle Rus mühimmat üretimindeki ve Kuzey Kore ile İran'dan yapılan alımlardaki sürekli artış göz önüne alındığında, Ukrayna'nın Ruslara karşı elde ettiği son derece zorlu ilerlemeleri nasıl sürdürebileceğini hayal etmek zor" dedi.

 

GÜNÜN YORUMU

55 yıldır medya dünyasındayım. Yazılı ve görsel basında bütün kademelerde görev yaptım. Ekonomide doğru analiz en büyük şiarım.

Üye Olun

Kısa Yollar