Tarih : 06.02.2024 - 06:21

Depremin ekonomiye maliyeti 104 milyar dolar

Depremin yol açtığı hasarların giderilmesi ve bölgedeki vatandaşların ihtiyaçları için bu yıl bütçede 1 trilyon 28 milyar liralık kaynak ayrıldı. Bölgede konut seferberliğiyle de toplamda 600 bin 41 afet konutu depremzede hak sahiplerine teslim edilecek.

6 Şubat’ta yaşanan depremlerden etkilenen Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Malatya, Diyarbakır, Adana, Kilis ve Elazığ, Türkiye ekonomisinde önemli bir yere sahip. Nüfusun yüzde 15’inden fazlasının yaşadığı bölge, Gayri Safi Yurt İçi Hasıla’nın (GSYH) yüzde 10’unu oluşturuyor. İstihdamın yüzde 13’ü, tarımsal üretimin yüzde 15’i bu bölgede sağlanıyor. Bölgedeki illerde; tarım ürünleri, tekstil, iplik, halı, demir-çelik, su ürünleri gibi pek çok alanda büyük ve orta ölçekli yatırımlar bulunuyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Berlin Deprem Konferansı için gönderdiği video mesajda depremin ülke ekonomisine maliyetinin 104 milyar dolar olduğunu ifade etmişti. Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı da tüm iyileştirme ve yeniden yapılanma gibi maliyetlerle makroekonomik etkiler dikkate alındığında deprem felaketinin Türkiye ekonomisi üzerindeki toplam yükünü 103.6 milyar dolar düzeyinde hesapladı.

Doğrudan maliyetler arasında konut, iş yeri, fabrika, tesisler gibi üst yapılarda ve iletişim, ulaştırma, elektrik, kanalizasyon gibi alt yapıda meydana gelen sorunlar var. Üretimin aksaklığı, çalışan göçü, tarımdaki zararlar, mal ve hizmet zararları, enerji kaybı gibi yine önemli maliyet kalemleri var. Bunlardan doğan dolaylı maliyetler ise oldukça fazla...

OSB’lerde 45 bin işletme

Deprem bölgesi aynı zamanda ticaret hayatına yön veren küçük ve orta ölçekli işletme yoğunluğuyla da dikkat çekiyor. Ayrıca mevcut organize sanayi bölgesi (OSB) ve yeni yapılacak OSB’ler açısından da dikkat çeken yatırımlar var.

* Bölgede 38 organize sanayi bölgesi ve 116 küçük sanayi sitesinde 45 binin üzerinde işletme var.

* 20 yeni OSB’nin ise yeni faaliyete geçmesi için alanlar ayrılmış veya yapımında belli bir noktaya getirilmişti.

* Bölgede tarımda 6 bin 946, sanayide 61 bin 452, inşaatta 35 bin 690 ve hizmet sektöründe 434 bin 283 olmak üzere toplam 538 bin 371 işletme bulunuyor.

* Bölge illerindeki imalat sanayiinin Türkiye GSYH’si içindeki payı yüzde 11.5.

* Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın yaptığı çalışmaya göre 8 bin 599 firma için imalat sanayiinde toplam hasarın 81.155 milyon TL olduğu öngörüldü. Bu hasarın 31.117 milyon TL’sini bina, 24.852 milyon TL’sini makine ve 15.126 milyon TL’sini ise stok hasarı oluşturuyor.

Bu hasarların yapımı ve üretimin yeniden eski şartlarına dönmesi için başta Hazine destekli krediler olmak üzere iş dünyası ve çalışma hayatına yönelik çeşitli tedbirler alınarak bir kısım işletme ve fabrikanın yeniden üretime geçmesi sağlandı.

 

GÜNÜN YORUMU

55 yıldır medya dünyasındayım. Yazılı ve görsel basında bütün kademelerde görev yaptım. Ekonomide doğru analiz en büyük şiarım.

Üye Olun

Kısa Yollar