Tarih : 19.03.2023 - 13:27

Karadeniz hamlesi Doğu Akdeniz'de denklemi değiştirdi

2013 yılında gerçekleşen askeri darbenin ardından Türkiye ve Mısır arasındaki köprüler atıldı, tam 10 yıl sonra ise Kahire'de tarihi bir buluşma gerçekleşti. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Mısırlı mevkidaşı Semih Şükri ile Tahrir Sarayı'nda bir araya geldi.

Arap dünyası tarafından yakından izlenen görüşmenin sonrasında bir ortak basın toplantısı düzenlendi. Bakan Çavuşoğlu, ikili ilişkileri en üst düzeye çıkarmak için güçlü bir siyasi kararlılık olduğunu vurguladı, askeri, enerji ve ticaret alanlarını işaret etti.

Ankara'nın Kahire'ye en hızlı şekilde büyükelçi atamak istediğini de aktaran Çavuşoğlu ayrıca, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Mısır lideri Abdülfettah Sisi'nin seçimlerden sonra görüşecekleri mesajını da verdi.

Türkiye ve Mısır arasındaki bir önceki en üst düzey ziyaret, Bakan Semih Şükri tarafından büyük depremlerin meydana geldiği Şubat ayının son günlerinde gerçekleşti. Kahire-Ankara hattında son 10 yılın en üst düzey ziyareti olan gezide, Mısır'dan deprem bölgesine gönderilen insani yardımlar odak noktasıydı.

İç savaş ülkesi Libya, Kuzey Afrika ülkesinde zıt taraflarda yer alan Türkiye ve Mısır arasında halihazırdaki en kritik başlık olarak öne çıkıyor. Bir diğer önemli konu ise, Doğu Akdeniz'de Mısır, Yunanistan ve Güney Kıbrıs arasında kurulan enerji denklemi.

 

GÜNÜN YORUMU

55 yıldır medya dünyasındayım. Yazılı ve görsel basında bütün kademelerde görev yaptım. Ekonomide doğru analiz en büyük şiarım.

Üye Olun

Kısa Yollar