Tarih : 29.03.2023 - 04:57

Reel kesim güven endeksinde yükseliş

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) mart ayına ilişkin reel kesim güven endeksi ve kapasite kullanım oranını açıkladı. Reel kesim güven endeksi mart ayında 105.2 seviyesine yükseldi.

Endeksin şubat ayındaki değeri ise 102.4 olmuştu. TCMB’nin paylaştığı bilgilere göre, mevsimsellikten arındırılmış reel kesim güven endeksi ise mart ayında 104.1’e yükseldi. Şubat ayındaki mevsimsellikten arındırılmış endeks ise 102.4 olarak açıklanmıştı.

Mart ayında Kapasite Kullanım Oranı yüzde 75.2 seviyesinden yüzde 73.5 seviyesine, imalat sanayi genelinde mevsimsel etkilerden arındırılmış kapasite kullanım oranı ise bir önceki aya göre 1.5 puan azalışla yüzde 74.2 seviyesine geriledi. Son üç aya yönelik değerlendirmelerde, üretim hacmi, iç piyasa sipariş miktarı ve ihracat sipariş miktarında azalış bildirenler lehine olan seyrin bir önceki aya göre güçlendiği gözlendi. Toplam siparişlerin mevsim normallerinin altında olduğu yönündeki değerlendirmeler ile mevcut mamul mal stoklarının seviyesinin mevsim normallerinin üzerinde olduğu yönündeki değerlendirmelerin bir önceki aya göre zayıfladığı görüldü.

 

GÜNÜN YORUMU

55 yıldır medya dünyasındayım. Yazılı ve görsel basında bütün kademelerde görev yaptım. Ekonomide doğru analiz en büyük şiarım.

Üye Olun

Kısa Yollar