Tarih : 08.05.2024 - 03:35

Şirketler, kredide yabancı paraya döndü

Türk Lirası kredilerde faiz oranlarının hızla yükseliyor olması bireysel ve ticari kredilerde yabancı para cinsi borçlanmaları artırıyor. 13 trilyon TL’yi aşan toplam kredilerin yüzde 35’ini yabancı para cinsi krediler oluştururken bir haftalık artış 4,7 milyar dolar oldu.

Türkiye’de son dönemlerde yabancı para cinsi kredilerin kullanımında önemli bir artış görülüyor. Ekonomistler, bu eğilimin, yerel para biriminin değer kaybı ve yüksek enflasyon oranları nedeniyle daha istikrarlı bir değer saklama aracı olarak görülen döviz cinsinden borçlanmanın cazibesinin artmasından kaynaklandığını belirtiyor.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), tarafından yayımlanan haftalık bankacılık sektörü verilerine göre 26 Nisan haftası itibarıyla Türk Lirası (TL) kredilerinde %0,7’lik bir artış kaydedildi. Bu büyümeyle birlikte yıllık TL kredi büyüme oranı %36 seviyesinde sabit kaldı. Yabancı para (YP) kredilerinde ise özellikle kamu bankalarındaki %7,7’lik artışın etkisiyle, genel olarak %3,5’lik bir artış gözlemlendi.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) verilerine göre 26 Nisan haftasında 13 trilyon 97 milyar TL olan toplam kredi hacminin 4 trilyon 532 milyar liralık kısmını yabancı para cinsi krediler oluşturdu. Bankacılık sektörünün toplam krediler içindeki yabancı payı ise yüzde 34,60 olarak gerçekleşti. Bu durum, özellikle döviz geliri olan şirketler ve ihracatçılar arasında daha belirgin hale geldi.

 

 

 

 

GÜNÜN YORUMU

55 yıldır medya dünyasındayım. Yazılı ve görsel basında bütün kademelerde görev yaptım. Ekonomide doğru analiz en büyük şiarım.

Üye Olun

Kısa Yollar