Tarih : 26.11.2022 - 11:37

Türkiye'den 132 ülkeye tohum ihracatı

TÜRKTOB Yönetim Kurulu Başkanı Akcan, Türkiye'de üretilen yerli tohumu 132 ülkeye ihraç ettiklerini belirterek, 2023 için tohum ihracatını 250 milyon dolara çıkarmayı hedeflediklerini açıkladı. Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) Yönetim Kurulu Başkanı Savaş Akcan, "Growtech 2022 Uluslararası Sera, Tarım Teknolojileri ve Hayvancılık Ekipmanları Fuarı" için geldiği Antalya'da, salgın döneminde dünyada "kıtlık yaşanacağı" söylentilerine rağmen Türkiye'de bitkisel üretim kapasitesinin yüzde 6'ya yakın arttığını söyledi.

Gıda bağımsızlığında tohum üretiminin önemine işaret eden Akcan, Türk tohumculuk sektörü olarak ülke ve insanlık için mücadele ettiklerini, üretim ve ihracatta dünyada ilk sıralarda yer alabilmek için çalıştıklarını anlattı.

Tohum ihracatında da güzel gelişmelerin yaşandığını anlatan Akcan, şunları kaydetti:

"Tohum ihracatımız her geçen gün artıyor. ABD, Fransa, Almanya, Çin, Hollanda, İspanya, Şili başta olmak üzere 132 ülkeye tohum ihracatı yapıyoruz. Avrupa ülkelerinin tamamına, Türk Cumhuriyetleri, Şili, Brezilya'ya kadar tohum ihracatımız var. İhracatta yazlık sera sebze tohumlarında, ayçiçeğinde ve buğday çeşitlerinde öne çıkıyoruz. Bu sene ilk defa ithalatımızın ihracatımızın önünde olması önemlidir. Tohum olarak sürekli başka ülkelere bağımlı olduğumuzu iddia ediyorlar ama en büyük ispatı yaptığımız ihracattır. Bakanlığımızın destekleri çok önemli. O destekler sayesinde sektör kalkındı."

GÜNÜN YORUMU

55 yıldır medya dünyasındayım. Yazılı ve görsel basında bütün kademelerde görev yaptım. Ekonomide doğru analiz en büyük şiarım.

Üye Olun

Kısa Yollar