Tarih : 19.09.2024 - 04:58

ABD Merkez Bankası (FED), faizi 50 baz puan indirdi

ABD Merikez Bankası (FED) faiz kararını açıkladı. Banka, eylül ayı Para Kurulu Toplantısının ardından faizleri 50 baz puan indirdi. FED politika faizini, yüzde 4,75-5,00 aralığına çekti. Böylece banka 4 yılın ardından gevşeme döngüsüne adım attı.

ABD Merkez Bankası (Fed) 4 yıl sonra ilk kez faizde indirimi yaptı. 50 baz puanlık faiz indirim kararı, 11'e karşı 1 oyla alındı.

Fed'den yapılan açıklamada Michelle Bowman'ın 25 baz puanlık faiz indiriminden yana olduğu ve karşı oy kullandığı aktarıldı.

Enflasyonda kaydedilen ilerleme ve risk dengeleri ışığında federal fon oranı için hedef aralığın 50 baz puan düşürülerek yüzde 4,75-5,00 arasına indirilmesine karar verildiği bildirildi.

Fed'in karar metni ve grafikler, Fed yetkililerinin 2024 yılında kalan iki toplantıda toplamda 50 baz puanlık faiz indirimi öngördüğünü gösteriyor. Ayrıca, uzun vadeli faiz beklentisi yüzde 2,8'den yüzde 2,9'a yükselmiş durumda.

Fed Başkanı Jerome Powell 50 baz puanlık faiz indirimi kararının ardından kameraların karşısına geçti. Powell “Son toplantıdan bu yana çok fazla veri geldi ve 50 baz puan indirimin doğru olduğuna karar verdik. İndirim için sabırlı davrandık, meyvelerini topluyoruz” dedi. Powell indirimler konusunda aceleci olunmayacağı mesajı verdi. Piyasalar bu ifadeyi olumsuz algıladı

ENFLASYON VURGUSU

Karar metninde ekonomik duruma dair önemli açıklamalar da yer aldı. Fed, enflasyonun sürdürülebilir bir şekilde hedeflenen yüzde 2 seviyesine yaklaştığına dair güven kazandığını belirtti. Aynı zamanda, istihdam ve enflasyon hedeflerine ulaşma konusunda dengede olduklarını ifade etti.

 

 

GÜNÜN YORUMU

55 yıldır medya dünyasındayım. Yazılı ve görsel basında bütün kademelerde görev yaptım. Ekonomide doğru analiz en büyük şiarım.

Üye Olun

Kısa Yollar