Tarih : 10.09.2024 - 04:58

Bankalar TL mevduata yıllık % 69.49 faiz veriyor

Enflasyon oranlarındaki baz etkisi nedeniyle düşüş yaşanırken TCMB politika faizini yüzde 50 seviyesinde tutunca bankalar da mevduat faizini yüksek tutmaya devam ediyor. Faizler yüzde 50'nin üstünde kaldıkça parasını mevduatta değerlendirenler enflasyonun üstünde getiri elde etmeye devam edecek.

Merkez Bankası son açıkladığı Orta Vadeli Program'da enflasyon tahminlerini yukarı çekti. Bir önceki OVP'de bu yıl için yüzde 33 tahmin edilen enflasyon yüzde 41.5'e çıktı.

Enflasyon oranı tahminindeki yükseliş sıkı para politikasının uzun soluklu olarak devam ettirileceğinin de sinyallerini vermiş oldu.

ABD ekonomisinde faiz indirimleri konuşulurken Türkiye'de para politikası ve maliye politikası arasındaki eşgüdümün sağlanmasıyla birlikte faizin düşmesi ihtimalinin ortaya çıkması bekleniyor.

MERKEZ FAİZİ DEĞİŞTİRMEDİ

Merkez Bankası geçtiğimiz ay faizi değiştirmedi, bu ayki faiz toplantısından da faize ilişkin bir değişikliğin çıkmayacağı öne sürülüyor.

FAİZ KARARI MEVDUATI DİREKT ETKİLİYOR

Merkez Bankası'nın atacağı faiz adımı bankaların vereceği mevduat faizini de doğrudan etkiliyor.

Türkiye ekonomisinde alınan önlemler enflasyon üzerinde baz etkisi yarattı ve yıllık enflasyonun yükseliş hızında daralma görüldü.

 

GÜNÜN YORUMU

55 yıldır medya dünyasındayım. Yazılı ve görsel basında bütün kademelerde görev yaptım. Ekonomide doğru analiz en büyük şiarım.

Üye Olun

Kısa Yollar