Bilim insanlarının "bin yılın depremi" olarak nitelediği Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerden şiddetli şekilde etkilenen Hatay'da, Valilik ile üreticiler tarlalarındaki ürünler için harekete geçti.
Hatay Valiliği, önceki gün üretici temsilcileriyle yaptığı toplantıda üreticilerin tarlalarında, seralarda kalan domates, biber, limon, maydonozları için devlet güvencesi verdi. Ürünleri tarlada çürütmeyecek mekanizma devreye girdi. Görüşmenin ayrıntılarını Samandağ Ziraat Odası Başkanı Selim Kamacı, Aydınlık'a anlattı:
"Sayın Valimizle yapılan görüşmede şu anda üretilen, ürün halinde olan ve seralarda ağaçta kalan domatesleri, biberleri, limonları alma kararı çıktı. Devlet satın alacak, depremzedelere dağıtacak."
Domates ve biberlerin acil olarak toplanması gerektiğini kaydeden Kamacı, "Aileler ürünleri toplayacak, Valiliğe teslim edecek, Valilik parasını verecek. Ama şu an kaç liradan alım yapacağını bilmiyoruz." dedi.
Toplayıcı insan gücünde sorun yaşanmayacağını vurgulayan Kamacı, şöyle devam etti:
"İnsanlar artık bir şekilde adaptasyon sağlamaya başladı. Yani önümüzdeki süreçte paraya ihtiyaç duyacaklarının farkındalar. Şu anda toplama yavaş yavaş başlamış durumda, yavaş yavaş sevkiyat da başladı. Tüm Türkiye'ye yetecek kadar mahsul var. Devlet bunların hepsini alıyor, domatesi, biberi, limonu."
FIRSATÇILARA TEPKİ
Maydonoz talebinin de çok olduğu bilgisini paylaşan Kamacı, fırsatçılara tepki gösterdi:
"Üretici olarak bizim kızdığımız nokta şudur: Elindeki on lirasını buraya gönderen İstanbul'daki, Ankara'daki vatandaş neden benim 1-2 liraya ürettiğim maydonozu 10 liraya satın alsın? Aracılar, fırsatçılar, nakliyeciler, halciler, komisyonlarını artırıyorlar. Devletin buna müdahale etmesi lazım."
55 yıldır medya dünyasındayım. Yazılı ve görsel basında bütün kademelerde görev yaptım. Ekonomide doğru analiz en büyük şiarım.