Dijital banka yönetmeliğinin yayımlanmasının ardından başvurular arttı. En az 1 milyar TL’lik sermaye ile kurulması gereken dijital banka için uzun bir süreç gerekiyor. Dijital bankaların teknoloji altyapısını kuran GTech’in patronu Mine Taşkaya ise şu anda gerek dijital banka gerekse finansman şirketleriyle ilgili çalışmaların arttığını belirtiyor.
Pandeminin hayatımıza girişini hızlandırdığı alanlardan biri de dijital bankacılık. Son Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) düzenlemesinin ardından süreç hız kazandı. Fintek şirketlerinin dışında da bu alana yatırım yapma iştahı kabaranlar oldu. Bu alanda hem müşteri hem de yatırımcı ilgisi artınca altyapı şirketlerinin gelirleri de arttı. Biz de sektörün önemli kısmının teknolojik altyapısını hazırlayan GTech ile dijital bankacılıktaki hazırlıkları konuştuk. GTech’in patronu Mine Taşkaya, sürecin başından bu yana danışmanlık hizmeti sunuyor. Sektörün resmini çeken isimlerden biri. Taşkaya’ya göre şu anda Türkiye’de tekstilden perakendeye birçok farklı alanda yatırımcı dijital banka ve dijital finansman sistemleri ile yakından ilgileniyor.
DOKUZ AYLIK SÜRE VERİLİYOR
“Ciddi bir genç grubu var. Alışveriş ve ödeme sistemlerinde beklentileri farklı. Bunun yanında enflasyonist ortam nedeniyle finansman ihtiyaçları da çeşitlendi” diyen Taşkaya’dan sektördeki hazırlığın perde arkasını aldık.
Taşkaya’nın verdiği bilgilere göre dijital bankaların faaliyet izni alabilmesi için gerekli olan asgari ödenmiş sermaye tutarı, nakden ödenmiş olmak üzere, 1 milyar Türk Lirası olarak belirlenmiş. BDDK bu tutarı artırmaya yetkili konumda. Ayrıca dijital bankaların kredi müşterileri, yalnızca finansal tüketicilerden ve KOBİ’lerden oluşabiliyor.
55 yıldır medya dünyasındayım. Yazılı ve görsel basında bütün kademelerde görev yaptım. Ekonomide doğru analiz en büyük şiarım.