Kızıldeniz’de krizi nedeniyle dünya ticaretinde Asya’dan Avrupa’ya uzanan deniz hatlarına ev sahipliği yapan büyük limanlarda yoğunluk yaşanıyor. Asya’da Şangay ve Singapur limanlarında koyteyner yükleme ve boşaltmalarda gecikmeler arttı. Bu durumun Avrupa’nın büyük limanları Hamburg, Roterdam, Felixstowe, Antwerp, Bremen’e yansıma endişesi artıyor.
Süveyş Kanalı’ndan ve dolayısıyla Kızıldeniz’den 2023'ten bu yana yaklaşık 24 bin gemi geçti. Dünya ticaretinin yüzde 12-13’ü,dünya konteyner trafiğinin yüzde 20- 25’i, deniz petrolünün yaklaşık yüzde 10'u ve sıvılaştırılmış doğal gazın da yüzde 8'i Kızıldeniz geçişleriyle adreslerine ulaşıyor.
Küresel perakendecilerin ve üretici kuruluşların tedarik zincirindeki aksamaları dikkate alarak yılın geri kalan bölümü için stokları güçlendirme çabası lojistik rotalar üzerindeki baskıyı daha da artırıyor. Kızıldeniz krizi, küresel denizyolu trafiğini ve ticareti önemli ölçüde bozarken, bu zorlu durumun uzun süre devam etmesi bekleniyor. Ekim 2023’te 1.390 dolarda seyreden deniz navlunlarının Ocak 2024’ten bu yana üç kat arttığı düşünülünce tablo daha net anlaşılır hale geliyor.
55 yıldır medya dünyasındayım. Yazılı ve görsel basında bütün kademelerde görev yaptım. Ekonomide doğru analiz en büyük şiarım.