IMF heyeti tarafından IMF Türkiye Masası Şefi James Walsh liderliğinde 4. madde istişarelerini yürütmek üzere gerçekleştirilen ziyaret ve sonrasındaki görüşmelerin ardından yapılan açıklamada, Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmeler aktarıldı. Açıklamada, 2023 ortasından bu yana ekonomik politikalarda yaşanan dönüşümün, genel politika karışımını sıkılaştırarak kriz risklerini önemli ölçüde azalttığı ve güveni artırdığı belirtildi. Enflasyon 2025 sonu hedef aralığıyla tutarlı bir yola doğru düşmeye devam etmezse ek sıkılaştırmanın gerekebileceği bildirildi.
Uluslararası Para Fonu (IMF) heyeti, James Walsh liderliğinde 29 Mayıs-11 Haziran'da 4. madde istişarelerini yürütmek üzere Türkiye'yi ziyaret etti. Söz konusu sürece ilişkin raporun icra kurulu onayının ardından ilerleyen dönemde yayınlanması bekleniyor, ancak 19-20 Ağustos'ta yapılan sanal takip görüşmelerinin ardından basın açıklaması yapıldı. Açıklamada Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmeler aktarıldı.
Türkiye'de 2023 ortasından bu yana ekonomik politikalarda yaşanan dönüşümün, ülkenin genel politika karışımını sıkılaştırarak kriz risklerini önemli ölçüde azalttığına ve güveni artırdığına işaret edilen açıklamada, cari açığın bu yılın ilk çeyreğinde GSYH’nin %2,7'sine düştüğü, piyasa duyarlılığının iyileştiği, uluslararası rezervlerin takaslar ve diğer yükümlülükler düşüldükten sonra nisandan bu yana 91 milyar dolar arttığı ifade edildi. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye'nin kredi notunu yükselttiğine işaret edilerek, CDS risk priminin de 2023 ortasından bu yana yaklaşık 440 baz puan düştüğü aktarıldı. Manşet enflasyonunun yaz aylarında azalmaya başladığı ancak yüksek kalmaya devam ettiği kaydedilen açıklamada, finansal ve kurumsal sektörlerin politika sıkılaştırmasını şimdiye kadar görünür bir stres olmadan atlattığı belirtildi.
Açıklamada, "Mali politikaya odaklanan daha sıkı bir politika karışımı, riskleri azaltacak ve enflasyonu daha hızlı ve sürdürülebilir bir şekilde düşürecektir" ifadesine yer verildi. Enflasyonu düşürmeye yardımcı olmak için daha büyük mali konsolidasyona ihtiyaç olduğuna dikkat çekilen açıklamada, vergi harcamalarını rasyonalize etmek ve vergi tabanını genişletmenin nispeten hızlı bir şekilde yapılabileceği, temel olmayan sermaye projelerine harcamaları sınırlamanın da buna yardımcı olacağı belirtildi. Açıklamada, Türkiye'nin kamu borcunun sürdürülebilir olduğu kaydedildi.
55 yıldır medya dünyasındayım. Yazılı ve görsel basında bütün kademelerde görev yaptım. Ekonomide doğru analiz en büyük şiarım.