Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, 1,3 trilyon doların üstünde ekonomik büyüklüğe ulaşılacağını belirterek, "Kişi başına gelirimiz de 3 bin 608 dolardan geçen yıl itibarıyla 13 bin 243 dolara yükseldi. Bu yıl itibarıyla 15 bin 500 doları aşan kişi başına geliri sağlayacağımızı düşünüyoruz." dedi.Yılmaz, Aksaray İş Dünyası Buluşması'nda konuştu. Dünya ekonomisinde sıkı para politikaları nedeniyle tarihsel ortalamalarının altında büyüme yaşandığını belirtin Yılmaz, halen pandemi öncesi ortalamalara dönülemediğini vurguladı.
Yılmaz, dünyada son 20 yılda yıllık ortalama yüzde 3,5 civarında büyüme olduğunu belirterek, "Geldiğimiz son dönemlerde ise 3'ün biraz üstüne çıkabilmiş durumdayız. Maalesef bir taraftan bu koşullar, bir taraftan jeopolitik gerilimler, diğer taraftan artan korumacılık eğilimleri, bloklaşmalar, bütün bunlar büyümeyi ve ticareti sınırlamış durumda. Bu da ihracatçı illerimiz başta olmak üzere ekonomimizi etkiliyor." diye konuştu.
"SÜREÇ BİRKAÇ YIL SONRA BİRAZ DAHA OLUMLU"
Avrupa, Kuzey Afrika ve Ortadoğu'da ihracatın ağırlıklı merkezlerde sıkıntılı bir tablo yaşandığını aktaran Yılmaz, dünyada sıkı para politikalarından daha gevşek politikalara doğru bir geçiş olduğunu ifade etti.
Avrupa Mirkiz Bankası ve FED'in faiz indirimlerine bayladığını bunun gelişmekte olan ülkeler için olumlu bir haber olduğunu ifade eden Yılmaz, "Çünkü bir taraftan bu sıkı para politikalarının gevşemesi dünya talebini artırıcı etki yapacak. Diğer taraftan faizlerin dünya ölçeğinde düşmesi dış finansmana, gelişmekte olan ülkelerin erişimi ve finans maliyetini de olumlu etkileyecek. Bugün içinden geçtiğimiz süreç geçmiş birkaç yıla göre biraz daha olumlu. Bizim ticaret ortaklarımızdaki büyüme çok çok önemli." diye konuştu.
"BU YIL 15 BİN 500 DOLARI AŞAN KİŞİ BAŞI GELİR BEKLİYORUZ"
Yılmaz, son 20 yılda dünyada büyüme 3,5 iken Türkiye ekonomisinin yıllık ortalama yüzde 5,4 büyüdüğüne dikkati çekti. Toplam milli gelir 2002'de 238 milyar dolarken geçen yıl 1 trilyon 130 milyar dolara çıktığını aktaran Yılmaz, şöyle devam etti:
"Bu yılın rakamları henüz son çeyrek çıkmadığı için kesin değil ama tahminimiz 1,3 trilyon doların üstünde bir ekonomik büyüklüğe ulaşmış olacağız. Kişi başına gelirimiz de 3 bin 608 dolardan geçen yıl itibarıyla 13 bin 243 dolara yükseldi. Bu yıl itibarıyla 15 bin 500 doları aşan kişi başına geliri sağlayacağımızı düşünüyoruz. Büyüme farkı Avrupa Birliği ile mukayese ettiğimizde bizi çok farklı bir noktaya taşımış durumda. 2002'de Avrupa'daki satın alma gücüne göre kişi başına gelirin 100 olduğunu kabul ederseniz Türkiye'deki kişi başına gelir onun sadece yüzde 38'iymiş. Bu yıl itibarıyla bunun yaklaşık yüzde 75'e ulaşmasını bekliyoruz. Yani Türkiye'nin kişi başına satın alma gücüne göre geliri, Avrupa Birliği ortalamalarının yüzde 75'ine gelmiş olacak. Bu da kalkınma literatüründe yakınsama dediğimiz hadise. Yani gelişmiş ülkelere yaklaşma. Türkiye son 20 yılda büyük oranda bunu başarmış durumda. Ama daha gidecek mesafemiz var. Daha yüzde 100'e ulaşamadık."
Yılmaz, 2024'ün ilk üç çeyreğinde ekonomide yüzde 3,2 büyümenin gerçekleştiğini hatırlatarak, Orta Vadeli Program'da ise büyümenin 2024'te yüzde 3,5 oranıyla hedefe yakın seviyelerde olacağını öngördüklerini bildirdi.
55 yıldır medya dünyasındayım. Yazılı ve görsel basında bütün kademelerde görev yaptım. Ekonomide doğru analiz en büyük şiarım.