Tarih : 25.07.2024 - 03:55

Merkez Bankası piyasadan TL toplayacak

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), piyasada oluşan Türk Lirası fazlalığı ile ilgili önemli bir adım attı.

TCMB, dün faiz kararının ardından bankalara gönderdiği yazı ile lokal bankalarla gerçekleştirdiği döviz ve altın swap ihalelerinde yönü alımdan satıma çevireceğini açıkladı.

Yeni swap işlemi TCMB'nin spotta döviz satışı yaparak fazla Türk Lirası likiditeyi çekmesi anlamına gelirken, vadede ise döviz alış işlemini ifade ediyor.

Başka bir ifadeyle daha önce döviz ve altında borçlanma tarafında yer alan TCMB, borç veren pozisyonuna geçiş yapacak.

MEVDUAT FAİZLERİ NASIL ETKİLENECEK?

TCMB'nin yeni başlatacağı swap ihaleleri ile sistemdeki fazla likiditeyi azaltmayı hedeflediği belirtildi.

Piyasadaki likidite fazlası dün itibarıyla yaklaşık 180 milyar lira olarak kaydedildi.

Ekonomistlere göre Merkez Bankası, bu adım ile mevduat faizlerindeki gevşemenin önüne geçmeyi hedefledi. Düşüşe geçen mevduat faizlerinin yeniden yönünü yukarı çevirmesi bekleniyor. Bankaların elinde ihtiyaçtan fazla Türk Lirası bulunması halinde mevduat faizleri üzerinde baskı oluşuyor.

Ayrıca bankacılar, Türk Lirası'nın CDS ve bono getirilerinin dün faiz ve likidite adımlarından pozitif etkilendiğini belirtti.

Bir bankanın döviz işlemcisi, "Moody's kararı, PPK'da sıkı duruşun korunacağı mesajları ve bu son TL likidite adımı son dönemde TL'yi pozitif etkileyen unsurlar oldu. Swap kararı TL gecelik faizlerin üst bantta oluşmasını garanti altına alabilecek büyüklükte olması nedeniyle önemli. Dün bu kararın etkisini bono faizinde, 250'ye yaklaşan CDS'te ve TL'de gördük" dedi.

GÜNÜN YORUMU

55 yıldır medya dünyasındayım. Yazılı ve görsel basında bütün kademelerde görev yaptım. Ekonomide doğru analiz en büyük şiarım.

Üye Olun

Kısa Yollar