Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu yılın üçüncü enflasyon raporu ile ilgili sunumunu gerçekleştirdi. 2021 yılı sonunda beklenen enflasyonun yükseldiğini açıklayan Kavcıoğlu, kripto para birimleri ile ilgili görüşlerini de paylaştı.
Kripto paralar ile ilgili çalışmaların yoğun bir şekilde sürdüğünü belirten Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu, Eylül ayına işaret ederek “Eylül ayı gibi pilot uygulamaya başlayacağız" dedi. Kavcıoğlu’nun çalışmalar ile ilgili açıklaması şu şekilde:
Dijital paralarla ilgili çalışmalarımız aynı yoğunlukta devam ediyor. Eylül ayından sonra pilot uygulamaya başlayacağız, açıklama yapacağız, yoğun ve ciddi bir şekilde çalışma devam ediyor.
Kripto paraların ekonomik ve mali düzen üzerindeki riskleriyle ilgili geçen aylarda bazı açıklamalar yapan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası yatırımcıları uyarmış ve volatil piyasaların risklerine dikkat çekmişti.
TCMB'nin raporunda kripto para varlıklarının riskleri şöyle sıralandı:
- Kripto varlıkların herhangi bir düzenleme ve denetim mekanizmasına tabi olmaması ve merkezi bir muhatabın olmaması kontrol ve denetim yetersizliğini beraberinde getirmektedir.
- Kontrolsüz şekilde gerçekleşen kripto varlık transferleri sonucunda piyasa değerlerinin aşırı oynaklık göstermesi kripto varlık iştahı yüksek yatırımcılar için ciddi fiyat riski yaratmaktadır.
- Anonim yapıları nedeniyle yasa dışı faaliyetlerde kullanılabilmesini kolaylaştırmakta ve vergi kaçakçılığı, kara paranın aklanması ile terörün finansmanı gibi işlemlerin kişi bazında iz takibini zorlaştırmaktadır. Hatta bazı durumlarda kullanılan kripto varlık türlerine göre işlemlerin takibi mümkün olmamaktadır.
- Kripto varlık cüzdanların çalınabilmesi, kaybolabilmesi veya sahiplerinin bilgileri dışında usulsüz olarak kullanılabilmesi riskleri bulunmaktadır. Bu durum çoğunlukla alım satım platformlarında tutulan cüzdanlar için söz konusu olsa da kişilerin bu platformların dışında kendilerine ait soğuk cüzdan olarak nitelendirilen cüzdanlar için de belirli durumlarda bu tür bir risk bulunmaktadır.
- Kripto varlıklar, siber saldırılara ve internet korsanlarının ataklarına karşı açıktır. Bu kapsamda, özellikle alım satım işlemlerinin gerçekleştirildiği platformların bu tür saldırılara karşı daha açık olabildiği görülmektedir.
- İşlemlerin geri dönülemez nitelikte olması operasyonel hatalar veya suiistimaller nedeniyle işlemlerin tarafları bakımından telafisi mümkün olmayan mağduriyetlere sebep olabilmektedir.
- Herhangi bir düzenlemeye tabi tutulmadığı için paranın güvenliği, geri ödeme veya garanti kapsamındaki hukuki korumadan mahrumdur.
- Kripto varlıklar herkes tarafından kabul edilmiş olan ödeme araçları olmadığından sürdürülebilirlik sorunu taşımaktadır.
- Yeterli işlem gücünün olması durumunda yeni kripto varlık birimlerinin yaratılması (madencilik) olanağı yüksek elektrik tüketimine sebep olmakta ve bu da küresel ısınmayı artırmaktadır.
ÖDEME YAPILAMIYOR
Resmi Gazete’de yayımlanan Merkez Bankası (TCMB) imzalı yönetmeliğe göre kripto para olarak bilinen Bitcoin gibi elektronik paraların, Türkiye’de ödeme aracı olarak kullanılmasına 30 Nisan 2021 itibari ile yasak getirildi. Karara göre kripto para varlıkları değil, kripto para ile yapılacak ödeme yöntemleri yasaklandı.
55 yıldır medya dünyasındayım. Yazılı ve görsel basında bütün kademelerde görev yaptım. Ekonomide doğru analiz en büyük şiarım.