Koronavirüs salgını ve Rusya-Ukrayna savaşı ekonomileri küresel boyutta yüksek enflasyon sarmalına soktu. İlk dönemde otoriteler bu yüksek enflasyonun geçici olduğunu söyleyerek piyasaları rahatlatmaya çalışsa da durum öyle olmadı.
Beklendiği gibi Majör merkez bankaları yüksek enflasyona karşı ilk olarak faiz silahını çekerken, bunun çözüm olmayacağı yönünde yapılan açıklamalara ile kulak tıkamakla yetindi.
Avrupa Merkez Bankası Başkanı Lagarde: Faiz artırmak ekonomiye zarar verir Dünya Bankası Başkanı David Malpass ve Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva: "Faiz artışı durumu ağırlaştırıyor" Birleşmiş Milletler: "Faiz artışları ihtiyatsız bir kumar" |
YÜKSEK FAİZ RESESYONU GETİRDİ
Yüksek faizin bir sonucu olarak ise, ABD ve Avrupa başta olmak üzere agresif faiz artışlarının yaşandığı ekonomilerin durma noktasına gelmesi kaçınılmaz oldu.
30-40 yılın en yüksek enflasyonuyla mücadele eden bu büyük ekonomiler alınan agresif faiz kararların sonucu olarak yüksek enflasyon ve durgunluğu aynı anda yaşama riskiyle karşı karşıya kaldı. Öte yandan kasım ayında Bank of America'nın Wall Street'in fon yöneticileriyle yaptığı ankete göre, yöneticilerin yüzde 92'si ABD'nin stagflasyona girme riskinin yüksek olduğunu belirtmişti.
SON YILLARIN EN BÜYÜK İŞÇİ KIYIMI BAŞLADI
Yüksek faizle başlayan ve resesyon riskiyle devam eden bu sürecin üçüncü halkası ise işsizlik...
Yükselen enflasyon ve olası resesyon, teknoloji sektöründe endişeler yaratırken, özellikle ABD'de birçok teknoloji şirketi binlerce çalışanı işten çıkarma kararı almaya başladı.
RAKAM ŞİMDİDEN 40 BİNİ GEÇTİ
Dünyanın en büyük ve en köklü teknoloji şirketlerinin başında gelen Microsoft 10 bin çalışanını işten çıkaracağını duyurdu. Kararı çalışanlara bir yazı ile duyuran şirket CEO'su Satya Nadella, dünyanın pek çok bölgesinde ya resesyon olduğunu ya da resesyon beklendiğini, pek çok kişinin ise "ihtiyatlı davranmayı seçtiğini" söyledi.
Google’ın ana şirketi Alphabet de 12 bin kişiyi işten çıkaracağını açıklayan diğer bir teknoloji devi oldu.
Google ve Alphabet’in CEO’su Sundar Pichai, personele gönderdiği elektronik postada, 12 bin kişinin işten çıkarılmasında “tam sorumluluk” aldığını söyledi.
AMAZON VE SPOTIFY DA EKLENDİ
Dünyanın en büyük şirketlerinden biri olan Jeff Bezos'un sahibi olduğu Amazon ise 18 bin kişiyi işten çıkarma kararı alarak tarihindeki en büyük işçi kıyımını gerçekleştirecek.
Şirketin CEO'su Andy Jassy, şirketin blogunda yayınladığı bir notta, "Doğrudan etkilenen insanlarla konuşabilene kadar genellikle bu sonuçlar hakkında iletişim kurmak için bekleriz. Ancak, ekip arkadaşlarımızdan biri bu bilgiyi dışarıya sızdırdığı için, ayrıntıları doğrudan benden duyabilmeniz için bu haberi daha önce paylaşmanın daha iyi olacağına karar verdik" dedi.
ÇALIŞANLARIN YÜZDE 6'SINI İŞTEN ÇIKARIYOR
En popüler uygulamalardan biri olan Spotify'ın maliyetleri azaltmak için bu hafta, işten çıkarmalara başlayacağı duyuruldu. Spotify, çalışanlarının yüzde 6'sını işten çıkaracak.
Spotify'ın kurucu ortağı ve Üst Yöneticisi (CEO) Daniel Ek, "Bugün şirket genelinde çalışan sayımızı yaklaşık yüzde 6 oranında azaltıyoruz. Bizi bugün buraya getiren hamlelerin tüm sorumluluğunu üzerime alıyorum" ifadelerini kullandı.
GOLDMAN SACHS 3 BİNDEN FAZLA ÇALIŞANINI İŞTEN ÇIKARACAK
Goldman Sachs Group'un, bankanın kazancına baskı yapan 59 milyar dolarlık alternatif yatırımı önemli ölçüde azaltacağı belirtildi. Bu adım, bankanın 2008 mali krizinden bu yana yaptığı en büyük iş çıkarma olacak. Goldman'ın 3000'den fazla çalışanını işten çıkarması bekleniyor
55 yıldır medya dünyasındayım. Yazılı ve görsel basında bütün kademelerde görev yaptım. Ekonomide doğru analiz en büyük şiarım.