Tarih : 16.09.2024 - 04:49

Petrolde 60 dolar senaryoları

Kovid pandemisi ve sonrasında sert hareketlere sahne olan petrol 2023 sonrasında yaklaşık 20 dolarlık bir bantta gidip gelmişti. Ancak son gelişmeler ve tahminler petrolün yönünün aşağı döneceği şeklinde. Arz fazlası ve talepteki zayıf seyir devam ederse Brent petrol için tahminler ilk etapta 60 dolar. Sonrasını ise zaman gösterecek.

Dünyanın ticareti en fazla yapılan emtiası olan petrol, küresel ekonomide çok önemli bir yere sahip.Petrol fiyatlarının seyri dış ticaret ve enflasyon başta olmak üzere ülkelerin ekonomik göstergelerini önemli ölçüde etkiliyor, fiyatlarda sert yükselişler ya da düşüşler ülkelerin krize girmesine yol açabiliyor. Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin’de büyüme hızının düşmesi petrol tüketimini azaltıyor.

ABD merkezli bankacılık devi Citi'nin analistleri, brent petrol fiyatlarının 2025 yılında varil başına 60 dolara düşeceğini öngördü. Citi, yakın vadede mevsimsel ve jeopolitik faktörler nedeniyle dalgalanma beklese de, 2025'te küresel piyasalardaki fazlalık nedeniyle fiyatların düşeceğini belirtti.

 

GÜNÜN YORUMU

55 yıldır medya dünyasındayım. Yazılı ve görsel basında bütün kademelerde görev yaptım. Ekonomide doğru analiz en büyük şiarım.

Üye Olun

Kısa Yollar