Tarih : 08.04.2025 - 04:35

Tedarikçiler ABD vizesini Türkiye’den alacak

 

ABD’nin yüzde 10’luk vergi diliminde kalan Türkiye’de, birçok sektörde ABD’ye ihracatın artacağı yönünde bir beklenti oluştu. Diğer yandan da ABD’nin yüksek vergi uyguladığı Çin, Vietnam, İtalya, Portekiz gibi tedarikçi ülkelerin üretimlerini Türkiye’ye kaydırması bekleniyor. Böylece söz konusu ülkeler, ‘menşei taktiği’ ile Türkiye üzerinden ABD pazarına girme yoluna gidecek.

ABD Başkanı Trump’ın im­zaladığı kararname ile ülke sanayisini canlandırmak, dış ticaret açığını azaltmak ve yabancı yatırımları çekmek için başlattığı vergi hamlesinin dün­ya ve Türkiye’deki yankıları sürü­yor.

ABD’nin yüzde 10’luk vergi di­liminde kalan Türkiye, gelişmele­ri yakından takip ederken birçok sektörde ABD’li alıcıların Türk ürünlerine karşı ilgisinin artaca­ğı yönünde bir beklenti oluşmaya başladı.

Ancak ABD’ye dış ticaret­te fazla veren deri konfeksiyon gi­bi bazı sektörlerde ‘yeni bir vergi hamlesi’ olabileceği endişesi yaşa­nıyor. İhracatçı, olası bir vergi artı­şına karşı Türkiye’nin ‘yüksek’ di­yalog başlatması gerektiğine vurgu yapıyor.

Türkiye üretim üssü mü fasoncu mu olacak?

Bir yanda da ABD’nin yüksek vergi uyguladığı Çin, Vietnam, İtalya, Portekiz gibi tedarikçi ül­kelerin üretimlerini Türkiye’ye kaydırması bekleniyor. Böylece söz konusu ülkeler, ‘menşei takti­ği’ ile Türkiye üzerinden ABD pa­zarına girme yoluna gidecek. Tür­kiye Ayakkabı Sanayicileri Der­neği (TASD) Başkanı Berke İçten, bu konuya işaret ederek “Özellikle İtalyan üreticilerin Türkiye’de iş­birliği yaparak malı tekrar ABD’ye satma girişimleri olacağına dair sinyaller alıyoruz” dedi.

ABD paza­rına özel ürünler sunan Art Design Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Terzi ise, önemli bir noktaya dikkat çekti. Çin ve Vietnam firmalarının Amerika pazarını kaybetmemek için Türkiye’yi bir mobilya üreti­cisi gibi kullanarak Türk menşeli ürünleri Amerika’ya satma yolu­na gidebileceğine işaret eden Ter­zi, “Bunlar özellikli değil maliyet odaklı ve fonksiyonel ürünler olur. Bu da ‘Türkiye mobilyası’ markası­na destek olmak yerine bizi geçici bir fasoncu pozisyonuna düşürür” diye konuştu.

100 milyar dolar hedef belirlenmişti

Ticaret Bakanlığı verilerine gö­re, ABD ile Türkiye’nin ticaret hac­mi 2024 yılında yüzde 4.7 artarak 35.2 milyar dolar olarak gerçek­leşti. Türkiye’nin 2024 yılı ihraca­tında ABD’nin payı yüzde 6.2 olur­ken, en fazla ihracat yapılan ülke­ler arasında ABD ikinci sırada yer aldı. 2024 yılı karşılıklı dış ticaret­te ABD’nin 2.4 milyar dolarlık faz­lası var.

Türkiye, Trump’ın ilk dö­neminde belirlenen 100 milyar do­lar ticaret hedefine ulaşmak üzere çalışmalarını yürütüyor. Türkiye ve ABD arasında 100 milyar dolar ticaret yapılmasına ilişkin hedef Donald Trump ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2018 yılı Aralık ayında yaptıkları görüşme sonrası günde­me gelmişti.

Toygar Narbay: Hazır giyim için önemli bir fırsat kapısı aralandı

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Toygar Narbay, ABD Başkanı Trump’ın imzaladığı kararname ile Türkiye’nin hazır giyim alanında güçlü rakipleri olan Çin, Vietnam, Sri Lanka, Kamboçya, Hindistan ve Bangladeş gibi ülkelere gümrük vergilerinin artırılmasını olumlu bir gelişme olarak yorumladı. Narbay’a göre, bu kararname ile hazır giyim sektöründe üretim havzalarının yeniden şekillenmesi ve Türk hazır giyim endüstrisinin bundan olumlu olarak etkilenmesi bekleniyor.

 

GÜNÜN YORUMU

55 yıldır medya dünyasındayım. Yazılı ve görsel basında bütün kademelerde görev yaptım. Ekonomide doğru analiz en büyük şiarım.

Üye Olun

Kısa Yollar