Tarih : 16.10.2024 - 06:34

Türkiye yatırımda net ihracatçı oldu

2024 yılı Şubat ve Mart aylarının ardından Ağustos ayında ödemeler dengesi hesabına göre Türkiye, net yatırım ihraç eden bir ülke oldu. Bu durum, gayrimenkul, tasfiye vb. tüm unsurlar dahil Türkiye’ye 1 ayda gelen net yabancı doğrudan yatırım toplamından daha fazla tutarda yurt dışına doğrudan yatırım gitmesi anlamına geliyor.

Ödemeler dengesinde bu şekilde yapılan hesaplamaya göre Türkiye hala yıllık ve dönemlik bazda yabancı doğrudan yatırımda fazla veren, yani gelen yatırımın, giden yatırımdan daha fazla olduğu bir süreci yaşıyor. Tutar bakımından 4 milyar dolarlara kadar düşmüş olsa da fazlalık sürüyor ancak uluslararası doğrudan yatırım hesaplama modelinde kullanılan netleştirmeler yapılmadan ve son dönemde Türkiye açısından hem gelen, hem de giden gayrimenkul yatırımları dışarıda bırakılarak sadece “net sermaye” giriş-çıkışına bakıldığında, manzara son 30 yılın en dengesiz durumuna geldi.

Yabancı doğrudan yatırımlar ödemeler dengesindeki netleştirmeler dışında, uluslararası istatistiklerde, ülkedeki yerleşik kişilerin (şahıs ve şirket) yatırım nitelikli olarak bulundukları ülkelerden başka ülkelere yaptığı yatırımlardan izleniyor. Gayrimenkul alımları ve diğer sermaye olarak adlandırılan kalemler dahil edilerek, ülkeye gelen ve giden yatırımlar –net varlık edinimi (giden), net yükümlülük oluşumu (gelen)- farkı olarak uluslararası yatırımların tutarı hesaplanıyor. Bunun içinde doğrudan ekonomik faaliyet için gelen yatırım ve aynı dönemde aynı nitelikteki yatırımlardan yapılan tasfiyeler netleştirilerek “sermaye” yatırımı hesaplanıyor ve uluslararası standartlardaki yabancı doğrudan yatırım bu kalemde izleniyor. Ticaret Bakanlığı da istatistiklerinde gayrimenkul dahil edilerek net yükümlülük oluşumu altında bu kalem gösteriliyor.

 

 

GÜNÜN YORUMU

55 yıldır medya dünyasındayım. Yazılı ve görsel basında bütün kademelerde görev yaptım. Ekonomide doğru analiz en büyük şiarım.

Üye Olun

Kısa Yollar