Kızıldeniz saldırılarının lojistikte yarattığı kriz, hammadde dolaşımında ülkelerin ekonomilerine zarar verirken Türkiye’de bazı sektörler ilk çeyrek için sipariş artışı yaşıyor. İhracatçılar özellikle ambalaj, tıbbı sarf malzemeleri, mutfak eşyaları gibi sektörlerde Avrupa kaynaklı siparişlerin arttığını vurguluyor.
Küresel deniz taşımacılığında danışmanlık şirketi olan Sea-Intelligence, Kızıldeniz’deki Husi saldırılarının yarattığı lojistik krizi hakkında bir rapor yayınladı. Buna Kızıldeniz’deki nakliye kesintisi, küresel tedarik zincirine COVID-19 salgınının etkisinden daha fazla zarar vermiş durumda. Raporda dünya filosunun yaklaşık yüzde 10’unun şu anda hizmette olmadığı tahmini yer aldı. Aynı şekilde krizin kısa sürede bitmeyeceği, yılın ilk yarısına kadar sürebileceği de belirtiliyor.
Hürriyet, Kızıldeniz krizinin ilk gününden itibaren lojistik maliyetlerinin üretime, oradan da market raflarına nasıl yansıyacağını içeren haberleri okurlarına duyurdu. Krizin üzerinden yaklaşık 40 gün geçmişken şimdi de ihracatçılar arasında yeni bir sipariş hareketi yaşandığı konuşuluyor.
OCAK RAKAMLARINDA GÖRÜRÜZ
Dış ticaret yöneticileri arasında konuşulan şu: Avrupa’daki müşteriler Çin’den aldıkları malları daha pahalı ve geç geldiği için bizden istemeye başladı. Şubat ayı siparişleri çok iyi.
Konuyu ilk olarak Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mustafa Gültepe’ye sorduk. Gültepe, “Henüz bariz bir sipariş artışı var demek için erken ama Kızıldeniz Avrupa’nın yoğun kullandığı bir güzergâhtı. Eğer kriz bu şekilde devam ederse Türkiye’nin lehine bir durum sağlanır. Bunun kıpırtılarını hissetmeye başladık. Biraz daha izlemek lazım. Ocak ayı verilerinde bu etkiyi görebiliriz” dedi.
SİPARİŞLERE ETKİSİ BAŞLADI
Hazır Giyim İhracatçıları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Nazım Kanpolat da pamuklu giysi ihracatında hareket beklediklerini anlattı. “Krizin siparişlere etkisi başladı. Pandemi dönemindeki mantıkla artış bekliyoruz ama o dönemin ihracat şartları bugün ile aynı değil” diyen Kanpolat, fırsatın iyi değerlendirilmesi gerektiği görüşünde.
KİMYADA DA HAREKET ARTTI
TİM Başkan Vekili Adil Pelister de kendi sektörü kimyada sipariş artışlarının başladığını belirtti. Yine kimya ihracatının önemli isimlerinden Murat Akyüz de, Avrupalı alıcının tüm kriz dönemlerinde yaptığı gibi Türkiye’yi kısa vadeli tadarik takvimine hızlıca dahil ettiğini vurguladı.
55 yıldır medya dünyasındayım. Yazılı ve görsel basında bütün kademelerde görev yaptım. Ekonomide doğru analiz en büyük şiarım.