Yeni ekonomi yönetiminin attığı adımlarla rotayı Türkiye'ye çeviren yabancı yatırımcılar, hisse senedi ile tahvil-bono piyasasında 5 haftadır kesintisiz alım yapıyor. Para politikasındaki normalleşme, enflasyonla mücadeledeki kararlılık, döviz rezervlerinin tarihi zirveye yükselmesi, cari açıktaki gerileme, risk priminin 2.5 yılın dibine inmesi, büyümenin dengeli kompozisyona dönüşmesi, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye'nin görünümünü yükseltmesi yabancı yatırımcıların Türk varlıklarına ilgisi artırdı.
BEŞ AYIN EN GÜÇLÜ ALIMI
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre yabancı yatırımcılar 24 Kasım- 1 Aralık 2023 haftasında 376.4 milyon dolarlık hisse senedi, 152.2 milyon dolarlık tahvil alımı yaparak 528.6 milyon dolarlık geriş gerçekleştirdi. Böylece yabancılar son 5 ayın en güçlü hisse senedi alımını, son 3 ayın ise güçlü tahvil alımına imza attı.
6 YIL SONRA BİR İLK
Sabah gazetesinden Oktay Özdabakoğlu'nun haberine göre, yabancı yatırımcılar 27 Ekim-1 Aralık 2023 tarihleri arasındaki 5 haftalık dönemde Türkiye piyasalarında toplam 2 milyar 712 milyon dolarlık net alım gerçekleştirdi. Söz konusu dönemde 803.7 milyon dolarlık hisse senedi, 412.1 milyon dolarlık Devlet İç Borçlanma Senedi (Kesin alım) alındı. Bu dönemde aynı zamanda 1 milyar 57 milyon dolarlık DİBS (Ters repo) ve 439.3 milyon dolarlık DİBS (Teminat) yatırımı yapıldı. Yabancı yatırımcılar 26 Mayıs'tan bu yana ise 1.8 milyar dolarlık hisse senedi, 900 milyon dolarlık tahvilbono ve 1.9 milyar dolarlık DİBS (ters repo, teminat) yatırımı yaptı. Böylece seçim sonrası Türkiye piyasalarına net yabancı girişi 4.6 milyar dolara ulaştı. Böylece yabancı yatırımcılar, 2017 yılından bu yana ilk kez Türk hisse senedi ve tahvillerinde net alıcı pozisyonuna geçti.
REZERV ARTTI, CDS DÜŞTÜ
Türkiye piyasalarına olan ilginin artmasında döviz rezervlerindeki hızlı toparlanma ve cari açıktaki iyileşme etkili oldu. Merkez Bankası'nın döviz rezervleri, mayıstan bu yana 41.7 milyar dolar artarak 140.1 milyar dolarla zirveye çıktı. Mayısta 60.3 milyar dolar olan yıllık cari açık ise eylül sonunda 51.7 milyar doları indi. Türkiye'nin risk primi de (CDS) mayıstan bu yana yüzde 52 gerileyerek 330 puanın altını gördü. Aynı dönemde gelişmekte olan ülkelerin risk primindeki düşüş yüzde 27'de kaldı.
55 yıldır medya dünyasındayım. Yazılı ve görsel basında bütün kademelerde görev yaptım. Ekonomide doğru analiz en büyük şiarım.