Tarih : 09.07.2022 - 13:30

Yurtdışı taşınmazlar da varlık barışı kapsamında

Yeni "Varlık Barışı" düzenlemesiyle yurt dışında bulunan ancak kapsama girmeyen taşınmazlar gibi varlıkların da 31 Mart 2023'e kadar kapsamdaki varlıklara dönüştürülerek uygulama çerçevesinde Türkiye'ye getirilmesi mümkün olacak.

TBMM'de kabul edilen düzenlemeyle, yurt dışı ve yurt içi varlıkların bildirim ve beyanla kayda alınması imkanı getirildi. Bu kapsamda başvurular alınmaya başlandı.

Gelir İdaresi Başkanlığı da yeni Varlık Barışı uygulamasına ilişkin usul ve esasları belirlemek üzere bir tebliğ taslağı hazırladı.

Taslaktan yapılan derlemeye göre, yurt dışında bulunan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarının, 31 Mart 2023'e (bu tarih dahil) kadar Türkiye'deki banka veya aracı kurumlara bildirilmesi gerekiyor.

Bu bildirimler, yetkili kılınmış vekiller veya kanuni temsilciler tarafından da yapılabilecek. Gerçek ve tüzel kişilerce, söz konusu varlıklara ilişkin olarak vergi dairelerine herhangi bir beyanda bulunulmayacak.

Gerçek ve tüzel kişilerce, yurt dışında bulunan varlıklar için tek bir bildirim verilmesi esas kabul edilecek ancak 31 Mart 2023'e kadar birden fazla bildirimde bulunulması mümkün olacak. Bildirimde bulunulduktan sonra hataların düzeltilmesi imkanı da bulunuyor.

Buna karşın bildirimde bulunulduktan sonraki aylarda, bildirime konu edilen varlıkları artırıcı bir bildirim yapılmak istenirse önceki bildirimin düzeltilmesi söz konusu olmayacak. İlave olarak bildirilmek istenilen varlıklar için yeni bir bildirim yapılacak.

 

GÜNÜN YORUMU

55 yıldır medya dünyasındayım. Yazılı ve görsel basında bütün kademelerde görev yaptım. Ekonomide doğru analiz en büyük şiarım.

Üye Olun

Kısa Yollar