Tarih : 15.11.2016 - 03:16

FIRTINANIN SONU

Gelişen ülkelerde Trump kasırgası zarar vermeye devam ediyor. Ama hasar oranı azalıyor. Borsalar haftanın ilk gününü ekside tamamladı. Para birimlerindeki kayıplar arttı. Avrupa’da endeksler banka ve maden sektörüne gelen alımlarla artıda kapandı. Wall Street’te yatay bir seyir vardı. Dolar 1 yılın zirvesine çıktı. Altın dip yaptı toparlanmakta zorlanıyor. Petrol bir bir eriyor. 
 
TAHVİL FAİZLERİ TAVANDA - ABD hazine tahvillerinde başlayan bu ralli, hafta başlangıcında daha da hız kazandı. 10 yıllık hazine bonoları ile enflasyon korumalı menkul kıymetler arasındaki oranı ölçen 10 yıllık breakevenler, 2016 Haziran ayından beri rallisine devam ediyor. Bu durumda enflasyon beklentilerinde görülen artış tahvil faizlerini de yukarı itiyor. Faizi yükselen hazine bonoları, Dolar’ın da gücünü artırmasına neden oluyor. İleride oluşabilecek yüksek enflasyon inancına yönelik, FED’in faizleri artırabileceğine yönelik beklentileri de artıran bu gelişme, Dolar’ı da ayrıca güçlü tutan önemli bir ayrıntı olarak piyasalara yansıyor. Dolar TL’ye karşı % 1.22, Rubleye karşı % 0.96, Güney Afrika randına karşı % 0.40 primli fiyatlanıyor. Ayrıca ABD faizlerinde görülen yükseliş, yurtiçinde faizleri de yukarı çekiyor. Türkiye’de bugün gösterge faiz yeniden çift hanelere çıkarken, yüzde 10’lara kadar yükseldi.
 
BRÜKSEL’DE UZLAŞMA YOK - Donald Trump’ın sürpriz olarak nitelendirilebilecek seçim zaferi sonrası gelişmekte olan ülke para birimleri üzerindeki baskı artıyor. Trump’ın seçim öncesi söylemlerinde dış ticaret anlamında daha korumacı bir tavır takınacağını belirtmesi mal ticaretinin yanında, gelişmekte olan ülkelere yönelik sermaye akışının da tersine dönmesine sebebiyet vereceği düşünülüyor. TL varlıkları ise yurtiçinde yaşanan gelişmelerin etkisiyle negatif ayrışmaya devam ediyor. Muhalefet ve gazetecilere yönelik tutum ve idam tartışmalarının tekrardan gündeme gelmesi nedeniyle Avrupa Birliği üyelik görüşmeleri kopma noktasına kadar geldi. AB Başkanı Schulz’un ekonomik yaptırım tehdidine aynı sertlikte hükümet tarafından karşılık gelmişti. AB Dışişleri Bakanları ise bugün Brüksel’de bir araya geldi. İngiltere muhalefet edince karar alamadan dağıldılar. 
 
ANAYASA BAŞKA BAHARA 
- Yurtiçindeki diğer önemli gelişme ise son dönemlerde tekrardan gündeme gelen anayasa değişikliği ve başkanlık sistemi. Bugün Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, kapsamlı anayasa değişikliğinin başka bir bahara kaldığını, şu an parti gündeminde başkanlık sistemine geçişi sağlayacak bir anayasanın olduğunu açıkladı. Kurtulmuş, 330 milletvekiline ulaşıldığı zaman anayasa teklifinin Meclis’e geleceğini ifade etti. Ama MHP’nin talebi doğrultusunda “BAŞKANLIK” sistemi yerine “CUMHURBAŞKANLIĞI”  sistemi geliyor. Bu konuda da henüz bir netlik yok. Zira AK parti yürütmenin başı Cumhurbaşkanı olsun derken, MHP parlamentodan yana.. 
 
BİST, DOLAR BAZINDA 7 YILIN DİBİNDE - Dolar/TL bir kez daha rekor kırarken Borsa İstanbul hisse senedi piyasası da satış baskısı altında kaldı. BIST100 endeksi günü %1 değer kaybıyla 74.419’dan tamamladı. Endeks Dolar bazında değeri 88 ayın en düşük seviyesine indi. Yani hisse senetleri şu anda son derece cazip fiyatlara inmiş durumda. Doların 3.30 TL ile tarihi zirve yapması, 10 yıllık gösterge tahvilde faizlerin %11 düzeyini aşması, 5 yıllık ülke risk priminin 300 düzeyini aşması BİST’i satış havasında tuttu. Bugün Almanya ve Euro bölgesinde 3. Çeyrek büyüme rakamları izlenecek. Türkiye’de ağustos işsizlik rakamı var. Ekim bütçe gerçekleşmeleri izlenecek. Endeks 74 bini kırarsa 73 bin 300 hedef olacak. 75 bin aşılmadan düşüş trendi sona ermeyecek. Ama hisse senetleri alım için çok uygun bir seviyeye geldi. Alıp beklemek gerekiyor. ASELS (0.97 – 1.10); ENKAI (4.64 – 4.91); EREGL (4.32 – 4.58); TRKCM (2.53 – 2.85); ŞİŞE (3.20 – 3.65)


EURO ERİYOR, AVRUPA SEVİNİYOR - 
Trump’ın Başkan seçilmesinin ardından ABD’de mali harcamaların ve enflasyonun yükseleceği beklentisiyle başlayan dolar rallisi kuru 2016’nın en düşük seviyesine yaklaştırdı. Euro Bölgesinde sanayi üretimi Eylül ayında beklentilerin üzerinde gerçekleşti ancak makroekonomik verilerin de dolar domine piyasada gölgede kaldığını görüyoruz. Bugün Avrupa Merkez Bankası Başkan yardımcısı Trump zaferinin Avrupa’ya getirdiği risklerden bahsetti. Avrupa’da milliyetçi, korumacı ve popülist partilerin yükselmesinin Avrupa açısından tehdit olduğundan ve büyüme beklentilerinin yükselmesinin dünya ekonomisinde bir iyileşmenin göstergesi olmayabileceğini savundu. Teknik olarak baktığımızda ise satıcılı seyrin devamında 1.0710 – 1.0670 seviyeleri destek olarak takip edilebilir. 2016’nın dip seviyesi olan 1.0710 bölgesinin altında kapanışlar görmemiz durumunda1.0680 -1.0650 seviyeleri gündeme gelebilir. 

TL’DEKİ KAYIPLAR DURACAK MI? - Dolar Kur haftaya yükseliş ile başladı. Trump zaferi sonrasında uygulamaya koymak istediği politikalar gelişmekte olan ülkelerden yatırımcıların çıkmasına neden olurken, Türkiye’de bu durumdan etkileniyor. Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş yaptığı değerlendirmede; Türkiye ekonomisindeki yapısal nedenlerden dolayı doların değer kazanmadığını, Trump’ın seçilmesinin bunda etkili olduğunu söyledi. Ayrıca Kurtulmuş; dönemin şartları kalktığında doların belirli bir seviyenin altına inmesini beklediğinin altını çizdi. Diğer önemli açıklama ise Cumhurbaşkanı R.Tayyip Erdoğan’dan geldi. Açıklamasında; enflasyon hedefine ulaşılamamasının nedeninin gıda fiyatları olduğunu belirten Erdoğan, enflasyonda domates biberden dolayı sıkıntı yaşamamalıyız, aşacağız dedi. Teknik olarak baktığımızda yükseliş trendi içerisindeki hareketine devam eden ve güne 3.287 TL ile başlayan dolarda bir sonraki direnç 3,2980 seviyesinde bulunuyor. Bu seviyenin aşılması durumunda ise yeni hedef 3,3100 seviyesi olabilir. Geri çekilmelerde ise 3,2600 ve 3,2410 destek seviyeleri takip edilmeli. 
 
ALTIN AYAĞA KALKMAYA ÇALIŞIYOR -
 Donald Trump’ın başkanlığa seçilmesinin üzerinden geçen üç gün boyunca altında değer kayıpları devam ediyor. Yeni başkanın uygulamak istediği politikaların enflasyonda yükselişe neden olması beklentisi Fed’in faiz artırım ihtimalini güçlendirirken, bu durum dolara olan talebin artmasına ve doların değer kazanmasına neden oluyor. Altın ile ters yönlü bir ilişkiye sahip olan ABD 10 yıllık tahvil faizleri yüzde 4’ün üzerinde yükselmiş durumda. Yaşanan bu gelişmeler altın fiyatlarını satış baskısı altına almış vaziyette. Ancak uzun vadede enflasyonun yükselmesi, enflasyondan korunma aracı olarak kullanılan altının fiyatlarında dengelenmeye neden olabilir. Teknik olarak altında  satış baskısının azaldığını görüyoruz Bu sabah Asya’da 1224 dolardan işlem görüyordu. devamında 1228 ve 1238 dirençleri takip edilmesi gereken seviyeler olarak öne çıkıyor. Ancak her an yeni bir patlamaya karşı düşük fiyattan pozisyon açılması öneriliyor. Kapalıçarşı’da 24 ayar külçenin gramı, günün ilk yarısına 128 lirayla başlıyor. Fiyatın 130 lirayı aşma potansiyeli var. 

 

GÜNÜN YORUMU

55 yıldır medya dünyasındayım. Yazılı ve görsel basında bütün kademelerde görev yaptım. Ekonomide doğru analiz en büyük şiarım.

Üye Olun

Kısa Yollar