Amerika’da kapitalist sistem alarm veriyor. İstihdam artıyor ancak kalitesi düşüyor. İşçilere ödenen ücret azaldığı için harcamalar sınırlı kalıyor, enflasyon yıllık %2’ seviyesine ulaşamıyor. Bu tablo FED’in faiz artış sürecini olumsuz etkiliyor. Bu durumda bilanço küçültme operasyonu 2018’e kalabilir. Nitekim FED Başkanı Yellen, ABD ekonomisinin faiz artırımlarına imkan verecek ve merkez bankasının devasa bilançosunu daraltma sürecini başlatacak kadar sağlıklı olduğunu, ancak düşük enflasyon ve nötr faiz oranının manevra alanını sınırlayabileceğini söyledi.
YELLEN RİSK İŞTAHINI ARTTIRDI - Dolar, Fed Başkanı Janet Yellen'in para politikasıyla ilgili yatırımcıların beklediği kadar sert tutum benimsememesinin ardından bugün neredeyse tüm para birimleri karşısında değer kaybediyor. Yatırımcılar Fed Başkanı Janet Yellen'in yaptığı açıklamalarda para politikasında sıkılaştırma yanlısı sert bir tutum benimsememesinin ardından rahatlarken, Yellen'in açıklamaları risk almak için yeşil ışık olarak değerlendirildi. Yellen düşük enflasyonun merkez bankasının manevra alanını daraltabileceğini belirtti.
FED BAŞKANI DEĞİŞECEK Mİ? - ilk 4 yıllık görev süresi 3 Şubat 2018’de dolacak Yellen başkanlığa devam edecek mi? Yellen, bu konuyu ABD Başkanı Donald Trump ile görüşmediklerini belirterek, “Mevcut görev süremi tamamlamaya kesinlikle kararlıyım. Kongre tarafından belirlenen hedeflerimize ulaşmaya odaklanmış durumdayım” dedi. Politico'da yer alan ve konuya yakın 4 kaynağa dayandırılan habere göre ABD Başkanı Donald Trump, Fed Başkanlığı'na Ulusal Ekonomi Konsey Direktörü ve Başekonomi Danışmanı Gary Cohn'u atayabilir.
ÇİN’DE İHRACAT DÜZELİYOR - Çin'de ihracat, küresel talebin gücünü koruması ve ABD ile olan ticari gerginliklerin süregelen görüşmeler ile kontrol altında olmasının etkisiyle, Haziran ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yükseldi. Çin'de ihracat, Haziran'da dolar cinsinden yüzde 11.3 artış kaydetti. tahminler yüzde 8.9 artış olacağı yönündeydi. İthalat ise aynı dönemde dolar cinsinden yüzde 17.2 artış kaydetti. Çin'in dış ticaret fazlası söz konusu dönemde 42.8 milyar dolar oldu. Çin’deki iyileşme gelişmekte olan ülkeleri olumlu etkiledi.
CARİ AÇIK TAHMİNLERİ AŞTI - Türkiye'nin cari işlemler açığı bir önceki yılın Mayıs ayına göre 2.129 milyon dolar artarak 5.242 milyon dolar oldu. Beklenti 5.0 milyar dolardı Bunun sonucunda, on iki aylık cari işlemler açığı 35.3 milyar dolar oldu. Net hata noksan Mayıs'ta 1.66 milyar dolar oldu. Bu arada Nisan ayı cari açık verisi 3.62 milyar dolardan 3.60 milyar dolara revize edildi. Merkez Bankası'nın değerlendirmesine göre söz konusu gelişmede, ödemeler dengesi tablosundaki dış ticaret açığının bir önceki yılın aynı ayına göre 1,8 milyar dolar artarak 5,6 milyar dolara ve birincil gelir dengesi açığının 521 milyon dolar artarak 956 milyon dolara yükselmesi etkili oldu.
BÜYÜME HIZINI ARTTIRACAK - Parasal olmayan altın ticareti ise 2,7 milyar dolar açık verdi. Verilere göre Mayıs ayında parasal olmayan altın ithalatı 5,9 milyar dolara yükseldi. Parasal altın ticaretinde verilen açık verinin tutulduğu tarihten bu yana en yüksek seviyeye geldi. Türkiye ekonomisinin cari açık ile büyüme ilişkisini düşündüğümüzde, cari açık miktarının ve ithalatın yükselmesi büyüme rakamlarına olumlu yansıyacağını söyleyebiliriz. Cari açığın finansmanında rezerv kullanılmaması pozitif bir gelişme olarak karşımıza çıkıyor. Yatırımlar için önemli bir kalem olan doğrudan yatırımlar 226 milyon TL arış gösterirken portföy yatırımları 5.686 milyar Dolar’a yükseldi. Portföy yatırımlarının artış seyrinin devam ettiğini söyleyebiliriz.
Yurtiçinde, on yıllık tahvil getirisinde yaşanan azalış, kur ve CDS risk priminde yaşanan gerileme endeks fiyatlamalarına olumlu yansıdığı görülüyor. 104 bin direncinde tutunmaya çalışan endeks 103 bin desteğinin üzerinde kaldığı sürece 105 bin hedefteki yerini koruyacak. BİZİM (12.18 – 12.77); THY (8.78 – 10.50)
EURO GÜÇLÜ DURUŞUNU SÜRDÜRÜYOR - Euro dolar paritesinde yön arayışı devam ediyor. 1.1400 hattının üzerinde mi yoksa altında mı kalacağına dair kararın henüz verilemediğini görüyoruz. Piyasa FED’in bilanço küçültme sürecinin başlayacağını artık iyice biliyor. Fakat bunun ne zaman hangi tarih olacağına dair şuana kadar net bir bilgi gelmedi. Bugün sunumun ikinci ayağı senatoda yapılacak. Teknik olarak, 1.1445 direncinin üzerinde tutunulmadığı sürece aşağı yönlü baskı devam edebilir. Fiyatlamaların 1.1400 desteğinin altına sarkması durumunda 1.1380-1.1360 destekleri oldukça kritik olacaktır.
DOLARIN ATEŞİ SÖNDÜ MÜ? - Bugün ise veri bakımından oldukça hareketli geçecek. Yurtiçinde mayıs ayı cari açık rakamının 5 milyar doları aşması kurlardaki geri çekilmeyi durdurdu. ABD tarafında öğleden sora Haziran ayı üretici fiyat endeksi ve FED üyeleri Evans ve Brainard’ın açıklamaları piyasaları hareketlendirebilir. Yellen, bugün aynı saatte Meclis Finansal Hizmetler Komitesi’nde de aynı sunumu gerçekleştirecek. Döviz sepeti 3.83 TL’de.. Dolar 3.56 TL ile açılış yaptı. Cari açıktaki yükselişten sonra 3.57 TL’ye çıktı. Ana yön aşağıyı gösteriyor. Dolarda yükseliş hareketinin kalıcı hale gelmesi için 3.60 TL üzerinde kapanış yapması gerekiyor.
ALTINI KİM TUTUYOR? - Altında toparlanma çabaları zayıf kalıyor. Dolar endeksinin 95.66 düzeyine inmesine rağmen ons 1222 doları aşamıyor. 10 yıllık ABD hazine bonolarında faizlerin 2.33 düzeyinde kalması altını olumsuz etkiliyor. Biliyorsunuz tahviller güvenli liman. Ve şu anda bu limana dönüş yönünde kaydadeğer bir ilerleme yok. Yellen’in bugün senatoda yapacağı sunumda yeni bir mesaj vermesi beklenmiyor. Altını yakından ilgilendiren gelişme ise enflasyon.. Bugün ABD’de ÜFE, yarın Haziran TÜFE rakamları belli olacak. Tahminleri aşan bir sonuç altını yukarı iter. Aksi halde mevcut konumunu sürdürecek.. Kapalıçarşı’da 24 ayar külçenin gramı, şu sıralarda 140 lira 70 kuruştan işlem görüyor.