OPEC’in Çarşamba günkü toplantısında 1 milyon varil üretim kesintisi planladığı haberleri, petrol fiyatlarını yukarı taşıdı. Bu gelişme resesyon endişeleriyle birlikte bu plan Avrupa borsalarını negatif yönde baskıladı. Brent 88 dolara çıktı, ancak talep düşüklüğü nedeniyle yukarda tutunması zor. İsviçre merkezli yatırım bankası Credit Suisse hisselerinin finans piyasaları için sistemik risk oluşturacak şekilde düşmesi büyük endişeye yolaçtı.. Alman yatırım bankası Deutsche Bank için de aynı sorunlar dile getiriliyor. Avrupa’da yeni bir bankacılık krizi yaşanacak olması gündemde. Dolar endeksi 112, 10 yıllık ABD tahvilleri 3.79’da. Bugün tüm dikkatler Euro bölgesi ve ABD’de açıklanacak eylül ayı imalat/üretim endekslerinde. Tahminlerin üzerindeki gerileme yüksek faiz beklentilerini değiştirir.
ENFLASYON BEKLENTİ ALTINDA ARTTI
Enflasyon, Eylül’de beklenti altında arttı. TÜFE aylık 3.08, yıllık 83.45 oldu. ÜFE aylık 4.78, yıllık 151.5 arttı. Dikkatinizi çekerim en yüksek artış yıllık bazda %117.66 ile ulaştırmada yaşandı. Bu da enerji maliyetlerindeki artıştan kaynaklandı. Gıda ve enerji hariç çekirdek enflasyon yıllıkta %2 arttı 68.09’a çıktı. Yıllık bazda madencilik ve taşocakçılığında yüzde 164,59, imalatta yüzde 127,69, elektrik, gaz üretimi ve dağıtımında yüzde 416,58 ve su temininde yüzde 107,84 artış olarak gerçekleşti. Ana sanayi gruplarının yıllık değişimleri; ara malında yüzde 129,59, dayanıklı tüketim malında yüzde 100,36, dayanıksız tüketim malında yüzde 130,54, enerjide yüzde 347,35 ve sermaye malında yüzde 97,29 arttı.Kasım ayından itibaren enflasyonun düşüş trendine girmesini bekliyorum.
BİST’TE 3. ÇEYREK İYİMSERLİĞİ
Yüksek enflasyona ve Avrupa’nın %1.5 ekside açılmasına rağmen Borsa İstanbul haftaya sert yükselişle başladı. Endeks %2 artışla 3250 direncine kısa sürede ulaştı. Bankalar %1.2 artıda, lokomotif görevi yapıyor. Demir çelik ve ulaştırma sektörleri %3 artışla ilk sırada. Enerji ve mobilyada yoğunlaşma var. Spor ve turizm dışında tüm sektörler yeşil.Hisse bazında bakıldığında sabah seansının ilk saatinde Consus Enerji ve Royal Halı, tavan fiyatına ulaştı. Sodaş Sodyum, Zorlu Enerji ve Akdeniz Yatırım, %7 bandında yükselişle bu iki hisseyi takip etti. Piyasalar, geçen ay yaşanan gelişmeleri geride bıraktı ve ekim sonu itibarıyla açıklanacak üçüncü çeyrek finansallarına odakandı. ekonomide yaşanan kısmi ivme kaybına karşın şirketlerin ikinci çeyrek performanslarını koruması öngörülüyor. Enerji, demir çelik, çimento sektörlerinde uzun pozisyon açılması tavsiye ediliyor. AKSEN (37.90 – 38.05); ÇEMAŞ (1.56 – 1.61); GESAN (88.90- 89.04); İŞFİN (8.38 – 8.45); KERVT (8.45 – 8.54); ŞİŞE (26.16 – 26.27)
BORÇLAR 4 YILIN EN DÜŞÜK SEVİYESİNDE
Yüksek enflasyon ortamında merkez bankalarının sıkılaştırıcı adımlarının devam edeceği beklentileri küresel büyümeye yönelik endişeleri gündemde tutuyor. Bununla birlikte Avrupa'daki sorunlar da piyasalarda etkisini gösteriyor. Bu kapsamda, özellikle gelişmekte olan ülke para birimlerinde baskı sürebilir. Halihazırda ABD ekonomisi de olumlu bir tablo çiziyor ki bugün ABD’de açıklanacak eylül ayı üretim endeksinin ekonomide olumlu trendin devam ettiğine yönelik sinyaller vermeye devam etmesi bekleniyor. Bu da Fed'in şahin tutumundan geri adım atmaması anlamına geliyor. Türkiye brüt dış borç stoku 2. çeyrekte 451 milyar dolardan 444,4 milyar dolara geriledi. GSYH oranı da %56,4'den %53,7'ye düştü, bu rakam 2018 yılı son çeyreğinden bu yana en düşük seviyeyi gösteriyor. Kamu ve özel sektörün uzun vadeli borç stokundaki azalış toplam dış borç stokunun bir önceki çeyreğe göre iyileşmesinin ana nedeni.., İmalat endeksi Avrupa ekonomisindeki bozulma nedeniyle, Eylül'de 46,9’a (Önceki: 47,4) geriledi. Ekonomideki ivme kaybı kur tarafında düşük oynaklığa katkı yapan önemli bir gelişme olsa da enflasyonist oramda kurda yukarı yönlü eğilim sürebilir ki yurtdışı piyasalar da zayıf. Dolayısıyla, kurda düşük oynaklıkla yükseliş hareketi devam edebilir., teknik olarak 18,45 desteğinin üzerinde 18,65 bölgesi hedef olabilir. Şu anda dolara 18.54, euro’ya 18.19 TL ödeniyor.
DOLAR İSTİHDAMA ODAKLANDI
Resesyon endişelerine rağmen küresel merkez bankaları tarafından yüksek enflasyona karşı sıkılaştırıcı adımlar ve şahin mesajlar gelmeye devam ediyor. Diğer taraftan Avrupa'da enerji krizinin sürmesi ve OPEC+ Grubu’nun piyasa beklentisinden daha büyük bir kesintiye hazırlandığını yönünde haber akışı hisse senetlerinde satışa yolaçtı, Bu hafta Avrupa Merkez Bankası toplantı tutanakları, Fed’in para politikasına yön vermesi açısından dikkatle izlenen ABD tarım dışı istihdam rakamları, imalat ve üretim endeksleri dışında Fed yetkililerinin konuşmaları öne çıkıyor. Haftaya başlarken 0,9815 civarında görüntü sergileyen paritede 0,97 – 0,99 aralığında kısa vadeli bant hareketi görülebilir.
ALTINDA ZAYIF TOPARLANMA
Eylül ayını %2,9 kayıpla geçirerek üst üste altıncı ayda da değer kaybeden Ons Altın, 1615 seviyesine kadar düştükten sonra 1664 dolara yükseldi.. Değer kaybında öne çıkan etmenlerden en önemlisi Dolar endeksinin üst üste dördüncü ayı da yükselerek kapatması oldu. Öte yandan, geçen hafta ortasında Sterlin’deki değer kazancı öncülüğünde dolar endeksindeki düşüş bir miktar destekleyici oldu Ancak son günlerdeki toparlanmaya karşın altın halen önemli gözüken 1680 dolardaki kritik direncin gerisindeb. Önemli verilerin takip edileceği haftada şimdilik bu direncin altında hareketlerin devam etmesi bekleniyor.. Yükseliş trendinin başlaması için 1700 doların üzerinde kapanış gerekiyor., olası düşüşlerde 1645 dolar ana destek oldu. Kırılırsa 1615 – 1605 dolar seviyeleri gündeme gelecek. Gram altın TL’deki kayıpların artması yüzünden 992 liradan satılıyor. Fiyatın bugün 988 – 995 lira aralığında hareket etmesini bekliyorum.
55 yıldır medya dünyasındayım. Yazılı ve görsel basında bütün kademelerde görev yaptım. Ekonomide doğru analiz en büyük şiarım.