Tarih : 30.06.2017 - 10:46

RESİM NETLEŞİYOR

 

Piyasalarda dalga boyu yükseliyor. Wall Street’e banka hisselerinin işlem gördüğü S&P 500 endeksi en sert düşüşünü gerçekleştirdi. Yatırımcılar, bu duruma hedge varlıklarına akın ederek cevap veriyor Küresel hisse senetleri, merkez bankaları yetkililerinin parasal sıkılaşma görünümünü artırmalarına rağmen 8 aylık zirvesinde. Dolar düşük seviyesini koruyor. Altındaki geri çekilmenin devam ettiğini görüyoruz. Petrolde sınırlı bir yükseliş var. 

 

KATAR’IN TEK DOSTU TÜRKİYE- Siyasi gelişmelere dönecek olursak, Katar krizi tırmanarak devam ediyor. Son olarak Katar tarafından yapılan açıklamada, Körfez İşbirliği Konseyi ile ticari ilişkilerin son erdirileceği bundan sonra çoğu projenin Türkiye ile yapılacağı açıklandı. Daha önce Katar’a gönderilen listede İran ve Türkiye ile ilişkilerin kesilmesi istenmişti. Yapılan bu açıklama Katar’ın da Körfez ülkelerine rest çektiği şeklinde yorumlandı. Yaşanan bu gelişmeler şu an için petrol fiyatlarını etkilemiyor. Brent petrol 48 doların hemen altında. 47 dolarda güçlü bir destek oluştu, kırılırsa 45 dolara inilecek. 

 

GÜVEN ENDEKSİ NEDEN DÜŞTÜ? - Haziran dönemi ekonomik güven endeksi yüzde 1.6 oranında azalma kaydederek 100.5 değerinden 98.9 seviyesine geriledi. Gözlemlenen bu düşüş içerisinde, tüketici, hizmet sektörü ve perakende ticaret sektörlerindeki düşüşünde etkisinin oldukça hissedildiğini söyleyebiliriz. Hemen bu sektörlerin endeks değerlerine baktığımızda, yine Haziran ayında tüketici güven endeksinin 70, hizmet sektörü güven endeksinin 98.8 ve perakende ticaret sektörü güven endeksinin 100.7 seviyesine gerilediğini görüyoruz. 

 

ABD’DE TÜKETİCİ PARA HARCIYOR - ABD ekonomisinin 2017 ilk çeyrek rakamları ile beklentilerin üzerinde bir istatistik yakaladığını gördük. Ocak-Mart döneminde yıllık bazda yüzde 1.4 büyüme gösterirken, bu rakam ilk tahmin olan yüzde 0.7 lik rakamın iki kat üzerine çıkmış oldu. Hatırlanacağı üzere son tahmin ilk çeyrek rakamı yüzde 1.2 seviyesindeydi. Bu bağlamda tüketici harcamalarının ve ihracat kanadındaki güçlenmenin yükselen büyümeye katkıda bulunduklarını söyleyebiliriz. Diğer taraftan Çeyreklik bazda çekirdek PCE rakamı ise yüzde 2 olarak açıklandı. 

 

TÜRKİYE’DE KIRILGANLIK AZALDI - Bank of Merrill Lynch küresel borsalar strateji ekibine göre, gelişen piyasalar 2013 yılındaki ‘Tapering Tantrum’ dönemine göre daha iyi pozisyon almış durumdalar. Bankanın hazırladığı grafik gelişen piyasalarda kırılganlığın azaldığını ortaya koyuyor. ABD para politikasının sıkılaşması ve dolardaki yükselişin tetiklediği 1990’ların ortasındaki krize oranla 2013’te ve şu anda ülkelerin finansal kırılganlığın yüzdesel olarak ölçüldüğü grafikte en riskli ülke olarak Filipinler görülüyor. Bu ülkede 2013’te yüzde 46 kırılganlık şu an yüzde 67 olarak ölçülüyor. Rusya’nın riski yüzde 97’den yüzde 63’e inerken, Çin’de 2013’de yüzde 84 olan krılganlık şu an yüzde 58. Malezya’da kırılganlık yüzde 74 seviyesinden yüzde 57’ye gerilerken, Türkiye’nin kırılganlığı yüzde 87’den yüzde 50’ye inmiş durumda. En az risk altındaki ülkeler ise Meksika, Brezilya ve Polonya olarak sıralanıyor.

 

DIŞ AÇIK TAHMİNİN ALTINDA - Dış ticaret açığında daralma devam ediyor. Mayıs ayında 7 milyar 307 milyon dolar olarak gerçekleşti.. Beklenti dış açığın 7.68 milyar dolar olmasıydı. geçici dış ticaret verilerine göre; ihracat 2017 yılı Mayıs ayında, 2016 yılının aynı ayına göre %12,5  artarak 13 milyar 616 milyon dolar, ithalat %21,7 artarak 20 milyar 923 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bu arada önceki ayın dış açık verisi 4.95 miyar dolardan 4.92 milyar dolara revize edildi. En olumsuz gelişme İhracatın ithalatı karşılama oranı 2016 Mayıs ayında %70,4 iken, 2017 Mayıs ayında %65,1'e düşmesi oldu. Ancak bu kalıcı bir durum değil. BİST artıda açıldı, ancak haftanın son işlem günü olması kar satışları geliyor. Endeks 100 binde tutunmaya çalışıyor. Sert bir geri çekilme beklenmiyor. SASA (7.15 – 7.44); VKGYO (2.95 – 3.25)

 

DOLARDAKİ DÜŞÜŞ DURDU MU? - Euro dolar paritesi 1.14 sent seviyesini destek haline getiriyor. Bugün Euro bölgesinde TÜFE izlenecek. Başkan Draghi’nin son çıkışının ardından enflasyon rakamları oldukça önem kazandı. Çekirdek TÜFE’de beklenti %1’e çıkacağı yönünde. Öğleden sonra ABD’de mayıs ayı kişisel gelir ve harcama rakamları açıklanacak. Teknik analize göre parite 1.1450 senti aşarsa 1.1480 – 1.1540 sent aralığını test etme gücüne kavuşacak. Döviz sepeti 3.77 TL’ye indi, ancak piyasada hala alıcılı seyir devam ediyor. Dolar 3.53, Euro 4.02 TL’den işlem görüyor. Doların 13.10 Güney Afrika randına yükselmesi TL için olumsuz.. Hisse senetleri piyasasında sınırlı da olsa satış ağırlık bir resim var. Bugün dolar 3.55 TL’yi görebilir. 

 

ALTIN GEVŞEMEYE BAŞLADI - Altın kuvvetli satış baskısıyla girdiği haftada toparlanmakta güçlük çekiyor. Özellikle dolar kanadındaki gevşeme ons altın için yukarı yönlü bir zemin hazırlamışken, ABD 10 yıllıklarının atağa kalkmış olması fiyatlamaları sıkıştıran rol oynuyor. 10 yıllık tahvil getirileri 2.30 direncine doğru ilerlerken bu bölgenin üzerine çıkılması bir süre daha baskılı süreci artırabilir. Öte yandan ETF kısmında ise halen beklenen ivme yakalanabilmiş değil. Gold shares’in son 1 aydaki ton bazında altın alışlarına baktığımızda belirgin bir değişim gözlenmiyor. Teknik olarak, şu sıralarda 1242 dolardan işlem gören ons 1240 dolarda tutunamazsa 1234 dolara inecek görüntü taşıyor. Kapalıçarşı’da 24 ayar külçenin gramı 141 liradan satılıyor. Altında gevşeme eğilimi artıyor. 

 

GÜNÜN YORUMU

55 yıldır medya dünyasındayım. Yazılı ve görsel basında bütün kademelerde görev yaptım. Ekonomide doğru analiz en büyük şiarım.

Üye Olun

Kısa Yollar