Küresel piyasalar merakla saat 15.30’da açıklanacak ABD’de Temmuz TÜFE’sini bekliyor. Benzin fiyatlarındaki düşüşe bağlı olarak yıllık enflasyon %8.7 olarak açıklanırsa 40 yılın zirvesinden dönülmüş olacak. Ancak ABD 2 ve 10 yıllık tahvil getiri farkı 2000 yılından bu yana en yüksek seviyeye yakın olan yaklaşık 50 baz puanla resesyon sinyali vermeye devam ediyor. Çin’de Temmuz ayında TÜFE %2.7 artarak 2 yılın en yüksek seviyesinde. ÜFE’deki artış ise %4.2 ile tahminlerin gerisinde kaldı. Asya’da hisse senedi endeksleri teknoloji hisselerindeki satışlarla ekside kapandı. Avrupa da zayıf açıldı. Dolar/altın beklemede. Brent petrol 95 dolarda.
ERDOĞAN’ TARİH YAZIYOR
Tahıl koridorunun açılmasını sağlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan’a dünyadan büyük takdir var. Zira Türkiye bu adımıyla hem Ukrayna hem de Rusya ekonomilerine çok önemli maddi destek sağladığı gibi, aynı zamanda Avrupa ve Afrika’daki açlık sıkıntısına da son verdi. Ayrıca Ukrayna ve Rusya’nın yeniden tahıl ekimine devam etmesini sağladı. Ayrıca dünyada tahıl fiyatalrının düşmesini sağlayarak küresel enflasyonun frenlenmesinde önemli rol oynadı. Türkiye’nin elde ettiği bu başarı ülke genelinde yaşanan ekonomik sorunları hasır altına itti. Şu anda Erdoğan dünyanın en saygın liderleri arasında. Muhalefet Erdoğan düşmanlığından başka hiçbir politika ortaya koyamadı. Türkiye’de Erdoğan’ın yerine geçecek başka kimse yok. Vatandaş yaşanan olayların farkında. Ekonomiden veya mültecilerden şikayet ediliyor. Ancak maaşlara yapılan büyük zam ile dış politika ve enerji hamleleri dolayısıyla Erdoğan’dan başkasına oy vermeyecekler. 20 yılda kazanılanlar üç kuruşluk domates-patatese feda edilemez.
BİST’TE TOPTAN EŞYA RÜZGARI
İstihdamda 5 aydan beri aralıksız artış devam ediyor. Haziran’da işsizlik 136 bin kişi azalarak 10.3’e düştü. Mayıs ayında bu oran 10.9’du. 34 milyon 407 bin istihdam ediliyor. İşgücünü katılım oranı %53.2’ye yükseldi. Borsa İstanbul güne sınırlı satışla başladı, ancak güçlü talep devam ediyor. Endeks 2800 puanın üzerinde dengelendi. Bankalar bugün %1.4 primli. En yüksek artış %3.5 ile toptan eşyada.. Yabancı yatırımcıların vazgeçemediğini hisseler: EKGYO, ALBRK, TOFAŞ, THY, AKENR, SELVA, MAVİ.. 2.770 yakın destek seviyesinin üzerinde kalındıkça yeni zirve denemeleri görülebilir ki 2.830 hedef olarak izlenebilir. İşlem hacmi yüksek pozisyonların korunması öneriliyor. BİM, MGROS, ŞOK, ÜLKER gibi perakendede yüksek kazanç var. AKBNK (9.70 – 9.79); İŞFİN (4.79 – 4.88); ZOREN (2.66 – 2.73)
DOLARDAKİ KAZANIMLAR ARTACAK MI?
Fed'in faiz kararlarını da etkilemesi açısından küresel piyasaların dikkatle takip edeceği verilerden temmuz ayına ilişkin TÜFE ve ÜFE verileri açıklanıyor. ABD'de haziranda TÜFE, %1,3 artışla beklentilerin üzerinde artarken, yıllık bazda %9,1'e yükselmişti. Ancak temmuz ayı küresel emtia fiyat gelişmelerinin etkisiyle girdi ve ürün satış fiyatlarının artış hızlarında gözlenen gevşemeler temmuz ayında enflasyonist baskıların azaldığını gösteriyor.. Bu kapsamda, temmuz ayında TÜFE'nin aylık artış hızının %1,3'ten %0,2'ye gerilemesi ve yıllık bazda ise %9,1'den %8,7'ye hafif gerilemesi bekleniyor. Özellikle, ABD'de geçen hafta açıklanan güçlü istihdam verilerinin ardından beklentilerin üzerinde gelebilecek enflasyon, Fed'in eylül ayındaki toplantısında daha şahin bir duruş sergilemesini sağlayabilir. Bu da Dolar’ın kuvvetlenmesine ve Dolar endeksinin geçen hafta direnç yaptığı ve halihazırda 106,7 seviyesinden geçen aylık ortalamasını kırmasıyla sonuçlanabilir. yüksek rakamlar gözlenmesi durumunda parite 1,0180 seviyesinden geçen aylık ortalamasını kırarak 1,01 seviyesine kadar düşüş gösterebilir. Aksi durumda, düşük rakamlarda 1,0250 direnci aşılabilir ve 1,0330 seviyesine doğru hareket görülebilir.
RİSK PRİMİ NEDEN DÜŞÜŞE GEÇTİ?
Türkiye’nin son dönemde CDS risk priminde büyük gerileme yaşanıyor. Buna yolaçan gelişmeler şunlar: Merkez Bankasının rezervlerinde 10 günde 10 milyar dolar artış oldu. OPEC’in üretim artışına gitmesi ile dünyada resesyon kaygılarının artması petrol fiyatlarını 94 dolara indirdi. Türkiye’de akaryakıt fiyatlarında büyük gerileme yaşandı. Dolayısıyla maliyetler azaldı. Enerji faturamızın küçülmesi ile cari açık üzerindeki baskı kalktı. FED’in faiz artırımlarında agresif olmayacağı beklentisi buna eklendi. tahıl koridorunun açılmasını sağlayarak dünyadaki gıda krizinin önüne geçmesi Türkiye’ye büyük itibar kazandırdı. Risk primi 900’lerden 700’lere geriledi. Olması gereken seviye 350..
TÜRK LİRASI NASIL SEYREDECEK?
Dolar/TL’ye baktığımızda ise 17,90 – 18,00 arasında, hafif sarkmalar gözlense de, dalgalanmanın sürdüğünü izliyoruz. Ülke risk primimizdeki iyileşme (5 yıllık CDS: 707 baz puan) dikkate alındığında olası yüksek enflasyon rakamlarında 18,0 seviyesinin direnç olarak çalışmaya devam edebileceğini ortaya çıkıyor ki, yüksek veriler Fed ile ilgili şahin beklentileri artırsa da resesyon kaygılarının tekrar gündeme gelme ihtimali petrol fiyatlarında düşüşe neden olabilir. Öte yandan, enflasyonun düşük gelmesi durumunda teknik göstergelerdeki yorgunlukla birlikte kur 17,90’un altına sarkarak 17,77 seviyesine kadar düşüş gösterebilir. Kurda 18,0 seviyesinin aşılması durumunda ise 18,0750 tepki gelebilecek direnç olarak izlenebilir. ABD enflasyonu dışında bugün Fed yetkililerinin konuşmaları da takip edilecek.
ALTIN RESESYONUN KORUYUCUSU
Dünya genelinde artan resesyon risklerinin altına yönelik güvenli liman talebini artırması bekleniyor. ABD ekonomisi iki çeyrek üst üste daralırken, Çin ikinci çeyrekte yıllık %2.6 küçüldü. Euro bölgesi de potansiyel bir resesyona hazırlanıyor. Yatırımcılar Eylül toplantısında Fed’in ne kadar şahin davranacağını anlamak amacıyla ABD enflasyon verisini beklerken, daha fazla sıkılaşmacı bir politikaya dair işaretlerin altında kayba neden olabilir. Spot altın ekonomik yavaşlama ve Tayvan nedeniyle ABD-Çin arasında gerginliğin artmasıyla güvenli varlıklara talebin artması sonrası geçtiğimiz 3 hafta boyunca ralli gerçekleştirmişti. Yatırımcılar enflasyonu dizginlemek için uygulanan agresif sıkılaşma politikalarının büyümeyi sert şekilde durduracağından endişelenirken piyasa göstergeleri yakın zamanda bir resesyon yaşanma ihtimalinin tüm dünyada yayılmaya başladığına işaret ediyor. ABD enflasyonu tahminleri aşarsa 1791 dolardaki ons 1773 desteğini kırıp 1755 dolara inebilir. Aksi durumda yani TÜFE düşüşe geçerse 1800 dolar aşılır 1821 dolar hedef olur. Gram altın 1032 liradan satılıyor. Fiyatta yükseliş ihtimali ağırlık kazanmış durumda.
55 yıldır medya dünyasındayım. Yazılı ve görsel basında bütün kademelerde görev yaptım. Ekonomide doğru analiz en büyük şiarım.