Tarih : 04.06.2024 - 11:10

VERİLER SAVAŞI

ABD imalat verilerindeki bozulma küresel olarak yatırımcı hissiyatını baskıladı. Borsalar satışa döndü. Asya’dan sonra Avrupa’da ekside.. Vadeli ABD kontratları düşüyor. Yatırımcılar, 2019'dan bu yana ilk kez faiz indirimi yapması beklenen Avrupa Merkez Bankası'nın bu haftaki politika kararını da temkinli bir şekilde bekliyor. Ancak sıcak Euro Bölgesi enflasyon rakamlarındaki artış ECB’nin kararını nasıl etkileyecek  Perşembe günü görülecek. 10 yıllık ABD tahvillerinde alımlar yoğunlaştı, getiriler 4.40’a indi. Altın 2342, Bitcoin 68 bin 900 dolarla açıldı. OPEC’in arz endişelerini arttıran kararı sonrası Brent petrol 77 dolara geriledi. Bugün ABD’de Nisan Fabrika siparişleri var.

BİST’TE POZİTİF HAVA KORUNUYOR

Borsa İstanbul genele yayılan alımlarla artıda seyrediyor. Bankalar sınırlı ekside açıldı, Spor ve sigorta sektöründe büyük talep artışı var. Turizm, bilişim, demir çelikte yoğunlaşma yaşanıyor. İletişim dışında satış yok. Yurtdışındaki sert satışlara rağmen endeks 10 bin 600 puana ulaşmaya çalışıyor. zayıf gelen ABD ISM verilerinin ardından ABD bono faizleri gerilerken, faiz indirimi beklentilerinin artması ile altın primlendi. Bugün yurtiçi ve yurtdışında önemli bir veri akışı yok. Başta RSI olmak üzere göstergelerdeki dip bölgeden dönüş emareleri dikkat çekiyor. Arka arkaya sekiz gün gerileyen endekste gelen tepki alımları 10.641 ve 10.725 seviyelerinin aşılmasıyla ivme kazanabilir. Geri çekilme halinde ise yatay destek bölgesine denk gelen 10.380 seviyesi güçlü destek konumunda Bugün Galata Wind 2024 ilk çeyrek sonuçlarını açıklayacak MAVİ, ARCLK, ERDEMİR, KRDMD, GUBREF, TUKAS alınır.

ENERJİ FİYATI ENFLASYONU TETİKLEDİ

Amerika’da öncü büyüme verilerinde beklentileri aşan zayıflık, mevcut sıkılaşmanın devamı halinde resesyon korkularının artmasına neden oluyor. Cuma günü açıklanacak istihdam veri setinin önemi şimdi bir kata daha arttı. Veri sonrasında dolar talebi azaldı. Dolar Endeksi 104,2 seviyelerine çekildi. Yurtiçinde normalleşme süreci devam ettikçe hava TL lehine gelişmeye devam ediyor. Yatırımcı algısında TL lehine değişim görülüyor.Merkez Bankası Mayıs ayı fiyat gelişmeleri değerlendirmesinde, doğalgazda 25 metreküpün bedelsiz olarak kullandırılması uygulamasının sona ermesinin enflasyonun yükselişinde kayda değer yükselişe yolaçtığını açıkladı. enflasyonda artış hızının yavaşlayacağı döneme girildi.Kurun yukarı eğilimi zayıflıyor. Bu sabah 32,19 civarında işlem görüyor. Aşağıda 32,00 ve 31,50; yukarıda 32,50 ve 33,00 öne çıkan teknik seviyeler.

DOLAR NEDEN DEĞER KAYBETTİ?

ABD ve Avrupa tarafında ajanda dolu. Perşembe günü Avrupa Merkez Bankası toplantısı faiz kararı belli olacak. Bankadan faiz indirim kararı bekleniyor. Gevşeme adımlarının devamı için verilecek mesajlar önemli Son gelen enflasyon verilerinin Avrupa tarafında beklenti üstü gelmesi gevşeme sürecinde, ECB’nin acele etmeden veri odaklı ilerlemesine neden olabilir. Paritenin diğer yakasında ABD makro verileri etkili oluyor. Cuma günü ABD kişisel tüketim harcamaları endeksi beklentiler dahilinde geldi. Kişisel gelir ve kişisel harcamalar ise aylık bazda belirgin düştü. ABD ISM İmalat endeksi, Mayıs ayında 49,2’den 48,7’ye geriledi. Teknik olarak Dolar Endeksinde 200 günlük ortalama 104,2 seviyesi altı kapanışlarda  talebi azalmaya devam edebilir.Bu sabah 1,0889 seviyesindeki paritede 1,085 ve 1,079 seviyeleri gün içi destek; 1,091 ve 1,095 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri oldu. ABD’de fabrika ve dayanıklı mal siparişleri kötü gelirse dolardaki kayıplar artacak.

ALTIN 2400 DOLARI AŞACAK MI?

Altın fiyatları, önde gelen merkez bankalarının para politikalarının gevşetileceğine dair artan beklentilerin desteğiyle toparlandı. ABD'de imalat faaliyetinin mayıs ayında art arda ikinci kez yavaşladığını, inşaat harcamalarının ise konut dışı faaliyetteki düşüşler nedeniyle Nisan ayında beklenmedik bir şekilde düştüğünü gösterdi. Bu durum Fed'in bu yıl faiz indirimi yapabileceği yönündeki beklentileri zayıflattı, ama aynı zamanda faiz artırımı düşüncesini de ortadan kaldırdı. Şu anda Eylül ayında 25 baz puanlık indirim 51.2 ihtimalle satın alınıyor. Fed'in politika gidişatı üzerindeki etkisini değerlendirmek için yarın açıklanacak Mayıs ayı özel sektör istihdam rakamları bekleniyor.  ABD tarafında açıklanan öncü makro veriler beklenenden fazla zayıflık sinyali üretiyor. Büyümenin beklenenden fazla yavaşlaması FED’in sürdürdüğü sıkı para politikasının süresini öne çekebilir. Bu beklenti ABD 10 yıllık faizinin gerilemesine Altın’ın ise yükselmesine neden oluyor. Altın 2338 – 2350 dolar aralığında hareket ediyor. Ana yön yukarıyı gösteriyor. 2365 dolar direnci aşılırsa yükseliş hızlanacak. Kapalıçarşı’da fiyat 2411 – 2421 TL. 

GÜNÜN YORUMU

55 yıldır medya dünyasındayım. Yazılı ve görsel basında bütün kademelerde görev yaptım. Ekonomide doğru analiz en büyük şiarım.

Üye Olun

Kısa Yollar