Tarih : 20.04.2016 - 13:13

Commerzbank Merkez'den 50 bp faiz indirimi bekliyor

Commerzbank, TCMB'nin bugünkü toplantısında, gecelik borç verme faizini, Mart ayında yaptığı gibi, 50 baz puan düşürmesini bekliyor.

 

Commerzbank, hazırladığı raporda, diğer politika faizlerinde değişiklik beklemediğini kaydetti.

 

Raporda, "Türkiye'de piyasa faizleri, Fed'in 1. çeyrekte faha az şahin tutum takınmasından bu yana keskin bir şekilde düştü ve bunun sonucu, TÜrk Lirası üzerindeki baskı ortadan kalktı. 10 yıl vadeki tahvilin faizi 200 baz puan gerileyerek yüzde 11'den yüzde 9 civarına indi. Bu nedenle, TCMB'nin kullanılmayan politika faizini 50 baz puan indirmesinin ya da değişiklik yapmamasının piyasalarla fazla alakası yok" denildi.

 

"Herhangi bir durumda, faiz koridorunun daraltılması anlamında bu faizin indirilmesi bize göre fazla bir anlam ifade etmiyor. Aslında, gelişen piyasalarda bazı merkez bankaları yakın zamanda koridorun daraltılması ya da normalleştirme girişiminde bulundu. Altta yatan mantık, piyasa faizlerini koridorun orta noktasına taşımaktı" ifadesi bulunan raporda, Türkiye'nin durumunda ise gecelik borç verme faizinin (koridorun üst bandı) Türk Lirası'nın baskı altında olduğu zamanlarda, Merkez Bankası tarafından parasal şartların geçici olarak sıkılaştırılmasını sağlayan bir "sigorta poliçesi" olduğu bilgisi yer aldı.

 

Raporda, "bu faizi indirerek, TCMB piyasaya müdahale edebileceği maksimum faiz oranını sınırlandırıyor" dendi.

 

GÜNÜN YORUMU

55 yıldır medya dünyasındayım. Yazılı ve görsel basında bütün kademelerde görev yaptım. Ekonomide doğru analiz en büyük şiarım.

Üye Olun

Kısa Yollar