Tarih : 23.08.2023 - 04:40

E-ticarete komisyon engeli

E-ticarette şirketlerin karşılaştıkları 4 temel zorluk belirlendi. İstanbul Ticaret Odası’nın araştırmasına göre şirketlerin maruz kaldıkları zorluklar arasında ilk sırada yüksek komisyon oranları yer alıyor. Bunu kargo ücretleri, aşırı rekabet ortamı ve lojistik problemler takip ediyor. Sorunların çözümü ile Türkiye’nin e-ticaret ekosisteminde önemli bir küresel aktöre dönüşebileceği belirtiliyor.

İSTANBUL Ticaret Odası (İTO) Stratejik Araştırmalar Merkezi’nin (İTOSAM) hazırladığı e-ticaret raporunda, şirketlerin e-ticaret alanında karşılaştıkları 4 temel zorluk arasında ilk sırada ‘yüksek komisyon oranları’ yer aldı. İTO’dan yapılan yazılı açıklamaya göre İTOSAM, “Reel Sektörün Dönüşümünde E-Ticaret ve E-İhracat” başlığıyla bir rapor yayınladı. İstanbul’da faaliyet gösteren 513 şirket ile yapılan anket sonuçlarına yer verilen rapora göre şirketler e-ticarette en çok 4 konuda zorluk yaşıyor.

KARGO ÜCRETLERİ VE AŞIRI REKABET

Yüksek komisyon oranları şirketlerin maruz kaldıkları zorluklar arasında yüzde 56.5 ile ilk sırada yer alırken, kargo ücretlerinin yüksek olması yüzde 45.5 ile ikinci, e-ticarette aşırı rekabet yüzde 37.8 ile üçüncü, lojistik problemler ise yüzde 30.9 ile dördüncü temel zorluk oldu. Raporda yer alan tespitlere göre dünya genelinde 2021’de 5.21 trilyon dolarlık hacme ulaşan e-ticaret satışlarının 2026’da 8.15 trilyon Dolar olması bekleniyor.

E-ticaretin bir alt kolu olarak e-ihracat da bu yeni pazar içinde önemli bir büyüklüğe ulaşmış durumda. Raporda, işletmeden tüketiciye 1 trilyon dolarlık büyüklüğe yaklaşan e-ihracat pazarının, 2030 yılına kadar 6-7 katlık artış yaşayabileceğini öngören tahminler bulunuyor.

 

GÜNÜN YORUMU

55 yıldır medya dünyasındayım. Yazılı ve görsel basında bütün kademelerde görev yaptım. Ekonomide doğru analiz en büyük şiarım.

Üye Olun

Kısa Yollar