Türkiye son 20 yılda enerji alanında tarih yazdı.
Yıllarca dışa bağımlı şekilde bu alanda varlık göstermeye çalışan ülkemiz, enerjide dışa bağımlılıktan kurtulmanın kiralık sondaj ve sismik arama gemileri ile olmadığını anlayınca bu alanda bir devrime imza attı.
Enerji ithalatı ve bağımsızlığına yönelik adımlar ise dün açıklanan OVP'de yer aldı.
Rusya-Ukrayna savaşı artışa neden oldu
Rusya-Ukrayna savaşının ardından Rusya'ya uygulanan yaptırımlar, geçen yıl emtia fiyatlarının yükselmesine neden olurken Türkiye'nin enerji ithalatı da 96,5 milyar dolar ile tarihi seviyelere çıktı.
Bu gelişmede, emtia fiyatlarında düşüş eğilimi sonrasında enerji ithalatındaki azalış etkili oldu.
Zayıf talep fiyatları düşürdü
Bu yıl ise Avrupa'da gaz stoklarının artması ve Çin'de beklentinin altında kalan zayıf talebin etkisiyle enerji fiyatları geçen yılki seviyelerine göre önemli ölçüde geriledi.
Türkiye'nin enerji ithalatı ocak-temmuz döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 26,2 azalışla 41 milyar dolar olarak gerçekleşti.
Buna paralel olarak, enerji ithalatının geçen yıla göre yüzde 26,4 azalışla 71 milyar dolara düşeceği, 2024'te 77,3 milyar dolar, 2025'te ise 76,3 milyar dolar olacağı tahmin ediliyor.
Brent tipi ham petrolde ise geçen yıl varil başına 100,8 dolar olan yıllık ortalama fiyatın 2023'te 82,3 dolar, 2024'te 86,7 dolar ve 2025'te ise 85,9 dolar olacağı öngörülüyor.
Enerjide dışa bağımlılık azaltılacak
OVP'de enerjide dışa bağımlılığı azaltmayı amaçlayan hedefler de yer aldı.
Buna göre, petrol ve doğalgaz arama ve üretim faaliyetleri hızlandırılacak.
Yurt dışında TPAO'nun enerji alanında farklı ortaklıklarla faaliyette olduğu üretim sahaları ile potansiyel arz eden sahalar değerlendirilecek.
55 yıldır medya dünyasındayım. Yazılı ve görsel basında bütün kademelerde görev yaptım. Ekonomide doğru analiz en büyük şiarım.