Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, "Vatandaş kendi evini yapsın diye hem kredi hem de hibe desteği vereceğiz. Bunun önünü açacak bir yasa hazırlığını da getiriyoruz" dedi.
Göreve tekrar atandıktan sonra alan ziyaretlerine deprem bölgesiyle başlayan Bakan Özhaseki, ilk ziyaretini geçtiğimiz hafta Adıyaman’a, önceki gün de Malatya ve Kahramanmaraş’a gerçekleştirdi. Dün de Hatay’a giden Özhaseki, bölgede incelemelerde bulundu.
Hatay’da yaptığı incelemelerin ardından AFAD İl Koordinasyon Merkezi’ndeki Planlama Çalışması Toplantısına katıldı. Toplantı sonrasında bazı özel televizyon kanallarının sorularını yanıtlayan Bakan Özhaseki, “Hasarımız büyük, toplamda 680 bin konuttan bahsediyoruz. 170 bin civarında da iş yeri ve depo gibi yıkılan yerlerimiz var. Toplamda 850 bin yapı ediyor. Hepsinin mali yükü ise 100 milyar dolar civarındadır. Çünkü rezerv alanlara konutları yaptığımızda mecburen bu bölgelere yol istiyor, su istiyor, kanalizasyon istiyor; sonrasında konutlar etrafında sosyal donatı alanları gibi tesisleri de istiyor. Bütün bunların hazırlanması için 100 milyar dolarlık bir maliyet gözüküyor. Biz bunun altından kalkarız.” dedi.
“FORMÜLLER DEVREYE GİRDİĞİNDE, ÇOK KISA SÜRE İÇERİSİNDE YERİNDE DÖNÜŞÜMÜ GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ”
İlk etapta 170 bin kadar konutun ihalesi yapılıp, inşasının devam ettiği bilgisini veren Bakan Özhaseki, konut yapım işlerinin hızlandırılacağını ifade ederek, “Şehirlerin merkezinde yerinde dönüşümü esas alarak yeni bir çalışma başlatıyoruz. Gittiğimiz şehirlerde, yörelerin insanlarıyla, sektör temsilcileriyle ve kentin ileri gelenleriyle bir araya gelerek, yeni formüller arıyoruz. Formüller devreye girdiğinde, çok kısa süre içerisinde yerinde dönüşümü gerçekleştireceğiz. Bugün de Milletvekili arkadaşlarımızla, belediye başkanlarımızla, STK’larımızla ve hatta sektörün temsilcileriyle bir araya geldik. Hatay için hazırladığımız planları arkadaşlarımız sundular. Neredeyse bütün arkadaşlarımız oybirliğiyle bu planların çok güzel olduğunu ifade ederek, planlara onay verdiler. Planlar hayata geçecek. Merkezden başlayarak, çevreye doğru yayılan ve en fazla beş katın geçerli olduğu zemin artı 4, zemin artı 3 ve zemin artı 2 gibi bir planlama söz konusu. Bir taraftan rezerv alanlardaki konutlarımızı yapacak diğer taraftan da kadim Hatay’ı tarihi ve kültürel dokusuna uygun olarak sağlam, güvenli ve yerinde dönüşümle ihya ve inşa edeceğiz. Özellikle buranın tarihsel gerçekliğini ve yöresel mimarisinin özelliklerini de ön plana çıkaran yeni bir dönüşüm modeli üzerinde arkadaşlarımızla mutabık kaldık. İnşallah, bu formül devreye girdiğinde ben çok kısa süre içerisinde Hatay’ın eski canlılığına kavuşacağını düşünüyorum.” şeklinde konuştu.
55 yıldır medya dünyasındayım. Yazılı ve görsel basında bütün kademelerde görev yaptım. Ekonomide doğru analiz en büyük şiarım.