Tarih : 17.10.2024 - 21:49

Konut satışında 21 ayın rekoru

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), bugün Eylül 2024, Konut Satış İstatistikleri'ni artışla paylaştı.

Mevduat faizlerinde düşüş beklentisi, kur korumalı mevduattan çıkış, enflasyondaki gerileme, dövizin uzun süredir düşük seviyelerde kalması, altının değerlenmesi konut satışını artıran etmenler arasında yer alıyor.

Konut satışında yılın rekorunun kırıldığını belirten Emlak Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, “Gayrimenkul satışları son üç aydır artış göstermeye devam ediyor. Eylül ayında konut satışında da son 20 ayın rekoru kırılmış oldu. Türkiye genelinde Eylül ayında 140 bin 919 konut satıldı. Tüm gayrimenkul türlerinde de yeni bir rekor kırıldı ve toplam satışlar 285 bini geçti. Tapu dairelerinde ilk dokuz ayda yapılan toplam satış işlem sayısı 2 milyon 55 bin 408 oldu.” dedi.

KONUT KREDİSİ KULLANIMI

Bu arada Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), haftalık para ve banka istatistiklerini açıkladı. Buna göre, 11 Ekim ile biten haftada mevduat bankalarındaki tüketici kredilerinin 424 milyar 740 milyon 746 bin lirası konut kredilerden oluştu.

"YATIRIMCI TEKRAR GAYRİMENKULE YÖNELİYOR''

Merkez Bankası tarafından açıklanan Konut Fiyat Endeksi'nin, bir önceki yılın aynı ayına göre reel olarak yüzde 14,7 oranında azaldığı ve aslında ikinci el gayrimenkulde birçok önemli yatırım fırsatı olduğu ifade eden Özelmacıklı, şu açıklamada bulundu:

Toplam konut satışları içinde ikinci el konut satışının payı yüzde 68,2 oldu. Konut kiraları satılık fiyatların 2 katına yakın seviyede artarak geri dönüş sürelerini oldukça fizibil hale getirdi. Mevduat faizlerinde düşüş beklentisi, kur korumalı mevduattan çıkışlar, enflasyondaki gerileme, dövizin uzun süredir düşük seviyelerde kalması, altının değerlenmesi gayrimenkule geçişi bu dönemde daha makul bir hale getirdi.

"MALİYETLERİN ALTINDA SATIŞ DÖNEMİ"

Yapı ruhsat ve izin belgesi sayısı azalırken, inşaat maliyetlerinde yüzde 41,54 artış söz konusu. Yani yeni üretilen konutlarda maliyetler artmaya devam ediyor, arz da gittikçe azalıyor. Konut fiyatlarının enflasyona göre oldukça gerilediği ve önemli ölçüde maliyetlerin altında satışların yapıldığı bir dönemdeyiz.

 

 

GÜNÜN YORUMU

55 yıldır medya dünyasındayım. Yazılı ve görsel basında bütün kademelerde görev yaptım. Ekonomide doğru analiz en büyük şiarım.

Üye Olun

Kısa Yollar